Yoga

Yoga i bën mirë zemrës

Yoga

Teknikat e meditimit në veçanti praktikimi i Yoga-s ka tërhequr shumë vëmendje nga kardiologët si një mbështetje e mundshme në trajtimin e disa sëmundjeve kardiovaskulare, tipare të tilla si hipertensioni, sëmundjet koronare të zemrës si dhe problem të tjera me zemër.

Është vërtetuar që Yoga ndikon në uljen e presionit të gjakut dhe normalizimin e rrahjeve të zemrës. Rrjedhimisht rreziku për sëmundje të zemrës është më i ulët. Ajo rekomandohet nga mjekët më të mirë në mbarë botën, kombinuar dhe me një dietë të shëndetshme për të shmangur ndërhyrjet kirurgjikale. Të mirat e saj vihen re edhe në uljen e nivelit të kolesterolit e të yndyrave.

Kohët e fundit  janë botuar disa studime që auditorët kanë konfirmuar një efekt të dobishëm të teknikave të tilla në këto sëmundje kardiovaskulare. Praktika e yogës është e aftë të reduktojë aktivitetin e sistemit neurologjik kongjenial, përgjegjës për rritjen e normës së zemrës dhe gjendjeve të stresit, dhe në të njëjtën kohë për të rritur aktivitetin e sistemit parasimpatik, që indukton uljen e normës së zemrës dhe presionin e gjakut.

Kohët e fundit studiuesit e Institutit e gjenomikës izraelite kanë treguar se teknikat e relaksimit kanë dëshmuar se si teknikat e relaksimit mundet deri të ndryshojnë aktivitetin e gjeneve të përfshira në përgjigjen e organizmit ndaj stresit. Mund të thuhet, megjithatë, se ekzistojnë forma të ndryshme të yoga-s dhe ndoshta përgjigjja e sistemit kardiovaskular varet nga mënyra se si ajo praktikohet. Por sigurisht që yoga nuk është kurrë e papërshtatshme për asnjë sëmundje kardiovaskulare.