Shëndeti Të tjera

Si të rritni hormonin e lumturisë në mënyrë natyrale?

hormoni i lumturisë
Nëse doni të jeni produktiv dhe të bëni gjërat në mënyrë efektive ky shkrim do t’ju shpjegojë disa mënyra për të rritur nivelet tuaja të lumturisë.Por, në fillim duhet të dini se si të hetoni mungesë ne kësaj vitamine në organizëm.

Mungesa e motivimit, apatia, dëshpërim, vështirësi në kryerjen e detyrave dhe humbja e kujtesës, këto janë vetëm disa prej simptomave dhe të gjitha janë alarm nga truri juaj.

Po flasim për neuro-transmetuesit, substancat që janë përgjegjëse për ndërmjetësimin e komunikimit ndërmjet miliarda  neuroneve në trurin tonë.

Një nga këta neuro-transmetues, dopamina, njihet edhe si hormoni i kënaqësisë dhe është përgjegjës për disa prej trupave tanë. Ai përfshinë funksionet më thelbësore siç janë lëvizjet tona, kujtesa, hapësira e vëmendjes dhe kënaqësia.

Kur truri ynë ndjen nivelet e ulëta të dopaminës, mund të përcaktojë disa nga simptomat me të cilat biseduam në fillim të këtij teksti  si dhe lodhje, probleme me gjumin, ndryshim humori etj.Shumica e njerëzve që përjetojnë një mangësi dopaminë përpiqen ta kompensojnë atë duke marrë drogë, duke pirë alkool, duke ngrënë shumë, duke luajtur bixhoz, etj.

Mënyrat natyrale për të rritur dopaminën përfshijnë disa ushqime dhe një dietë të shëndetshme.

Dopamina prodhohet nga amino acidet caktuara, për këtë arsye, është e rëndësishme që disa prej këtyre aminoacideve të përfshihen në dietën tuaj për të shmangur një mangësi të dopaminë.

Një amino acid thelbësor që rrit dopaminën është L-fenilalanin. Duke qenë një amino acid thelbësor, trupi nuk mund ta prodhojë atë vetë dhe duhet të merret nga ushqimi. L-fenilalanin konverton në tirosinë të cilat pastaj konvertohen në dopaminë.

Një studim i publikuar në revistën“Brain Research” ka publikuar një listë ushqimesh që duhet të shtojmë në dietën tonë me qëllim që të rrisim hormonin e lumturisë, pra dopaminën.

Konsumon më shumë:

-Mish

-Produktet e qumështit

-Bajame dhe arra

-Disa fara të tilla si farat e susamit, farat e lulediellit dhe fara kungull

-Produktet e sojës