Highlight Shëndeti

Pse nuk mund të flini? A mund të keni problem me këmbët?

Ndjesitë e pakëndshme dhe dëshira e parezistueshme për të lëvizur këmbët mund të shkaktojnë pagjumësi, lodhje dhe vështirësi në përqendrim gjatë ditës. Për fat të mirë, ka ndryshime në stilin e jetës dhe trajtime të disponueshme për të menaxhuar simptomat e RLS, duke i lejuar individët të shijojnë një funksion ditor më të përmirësuar.

SIMPTOMAT

Nxitja për të lëvizur këmbët: Ndjesitë e pakëndshme në këmbë mund të shkaktojnë një dëshirë të parezistueshme për t’i lëvizur ato. Njerëzit me sindromën e këmbëve të shqetësuara mund të ndihen sikur duhet të lëvizin këmbët për të lehtësuar shqetësimin, edhe nëse e dinë se kjo do të sigurojë vetëm lehtësim të përkohshëm.

Ndjesi të pakëndshme: Këto ndjesi mund të jenë kruajtje, ndjesi shpimi gjilpërash, zvarritje ose dhimbje.

Ndërprerja e gjumit: RLS mund të prishë gjumin dhe të çojë në përgjumje gjatë ditës. Në raste të rënda, mund të çojë edhe në pagjumësi.

Më keq gjatë natës: Simptomat e sindromës së këmbëve të shqetësuara shpesh janë më të këqija gjatë natës, gjë që mund ta bëjë të vështirë të biesh në gjumë ose të qëndrosh në gjumë. Kjo mund të çojë në lodhje gjatë ditës dhe vështirësi në përqendrim.

MJEKIMI

Bërja e disa ndryshimeve në stilin e jetës mund të ndihmojë në parandalimin ose reduktimin e simptomave të sindromës së këmbëve të shqetësuara. Këto përfshijnë ushtrime të rregullta, mbajtjen e një peshe të shëndetshme, shmangien e kafeinës, alkoolit dhe duhanit, vendosjen e një orari të rregullt të gjumit dhe praktikimin e meditimit ose jogës.

Kur sindroma e këmbëve të shqetësuara po ndikon rëndë gjumin tuaj, marrja e një kursi afatshkurtër të hipnotikëve si zopiklon dhe zolpidem mund të sugjerohet për të ndihmuar në gjumë. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se këto lloj ilaçesh përgjithësisht rekomandohen vetëm për përdorim afatshkurtër.