Të tjera

Hulumtuesit zbulojnë 3 forma për tu shëruar nga depresioni!

depresioni

Miliona njerëz në Botë vuajnë nga sëmundje të ndryshme mendore,ndërsa prijnë ankthi dhe depresioni. Hulumtuesit nga Universiteti i Queenslandit kanë kryer një ndër studimet më të plota mbi ankthin dhe llojet e depresionit.

Pas analizimit të sondazheve nga 91 vende të ndryshme duke përfshirë më shumë se 480,000 njerëz, ata arritën në përfundimin se 1 në 13 njerëz në mbarë botën vuan nga ankthi. Përveç kësaj, një në 21 persona do të ketë depresion të madh në një pike të caktuar gjatë jetës.

Derisa ankthi duket të jetë më i zakonshëm se depresioni, ky i fundit mban i shtynë njerëzit drejtë vetëvrasjes. Është vlerësuar se deri në 70% e viktimave të vetëvrasjeve kanë depresion të madh ose çrregullime bipolare. Depresioni është një çrregullim kompleks i shkaktuar nga një sërë faktorësh, si gjenetika, stresoret e mjedisit, traumat e fëmijërisë, kemikatet e pamjaftueshme të trurit, stili i jetës dhe gjendja …

Hulumtuesit po ashtu përmes zbulimeve kanë arritur të ndajnë depresionin në tri lloje për nga niveli i zhvillimit dhe ndikimit tek njerëzit.

Por si fillim Unik ka përmbledhur simptomat e përgjithshme të despresionit;

-Humbje e interesit për aktivitete,

-Humbje e oreksit,

-I habitur dhe i ngadalshëm,

-Lodhje dhe mungesë energjie,

-Pavendosmëri dhe humbje të fokusimit,

-Mendime mbi vetëvrasjen dhe vdekjen,

-Flini shumë ose tepër pak.

Të tre nën-llojet e depresionit sipas hulumtuesve karakterizohen nga dy faktorë kryesorë: modelet e lidhjes funksionale të sinkronizuara ndërmjet fushave të ndryshme të trurit dhe nëse një pacient ka përjetuar trauma në fëmijëri.

Ata gjetën se lidhja funksionale e trurit midis grushtit të djathtë këndor – një rajon i trurit që lidhet me gjuhën dhe numrat e përpunimit, njohjen hapësinore, vëmendjen dhe aspektet e vetëdijesimit luan  një rol të madh në përcaktimin e efektivitetit të mënyrave për trajtimin e depresionit.

Por si ta luftoni atë?

  1. Gjumi ndikon në çdo funksion në trupin tonë, sepse gjumi ndihmon trupat tanë të marrin energji për ditën tjetër. Studime të shumta kanë treguar se mungesa e gjumit rezulton në zvogëlimin e funksionimit normal dhe humorit të ulët. Efektet afatshkurtra të privimit të gjumit përfshijnë nervozizëm dhe stres të rritur. Në terma afatgjatë, mungesa e gjumit të cilësisë mund të çojë në çrregullime të rënda mendore.

 

  1. Në një artikull të Shoqatës Psikologjike Amerikane, James Blumenthal, një psikolog klinik në Universitetin Duke, deklaroi: “Ka të dhëna të mira epidemiologjike se njerëzit aktivë janë më pak të depresuar sesa njerëzit joaktiv”. Ushtrimet bëjnë që trupat tanë të lirojnë kimikate të ndjeshme që lehtësojnë ankthin dhe depresionin , prandaj sigurohuni që të ushtroni disa minuta çdo ditë, ose tri herë në javë.

 

  1. Ndërsa ndjekja e ëndrrave tuaja mund të ju sjellë shumë pengesa. Sepse asgjë e vlefshme në jetë nuk vjen pa vështirësi. Duke ndjekur pasionet tuaja të vërteta në jetë, do ti jepni kuptimin dhe qëllimin tuaj të jetës. Kjo do t’ju ndihmojë të zgjoheni çdo ditë të ngazëllyer dhe të gatshëm për t’u përballur me sfidat përpara jush.