Të tjera

7 këshilla për t’i  vënë fëmijët shpejtë në gjumë!

Familja është e shenjtë dhe sakrificat për të rritur fëmije janë të mëdha. Në këtë mes më së shumti e pësojnë nënat. Ato përballen me netë të tëra pa gjumë në kohën kur rrisin fëmijët e tyre.Por vështirësitë vazhdojnë edhe gjatë fazës së rritjes.  Sigurisht ato eksplorojnë metoda nga më të ndryshmet për të vënë fëmijët e tyre në gjumë, prandaj ne sot kemi përzgjedhur disa këshilla që janë vlerësuar si shumë efikase për të vënë fëmijët e vegjël shpejtë në gjumë.

  1. Orari i rregullt e gjumit!

Të gjithë fëmijët  janë të ndryshëm.  Në varësi të moshës së fëmijës suaj, ata mund të kenë nevojë për më shumë ose më pak gjumë se anëtarët e tjerë të familjes. Për sa kohë që fëmija juaj është  në moshën shkollore ai duhet të flejë  9-12 orë gjumë.  JU duhet të bëni kujdes që ata ta kuptojnë se orari i gjumit duhet të respektohet.

  1. Dy orë para gjumit s’ka TV, iPad…

Hulumtimet kanë vërtetuar vazhdimisht se drita blu nga pajisjet elektronike, si iPad, TV dhe PC, stimulojnë trurin që të rri i zgjuar. Fëmijët janë dy herë më të ndjeshëm ndaj kësaj si të rriturit.

Nëse nuk dini çfarë të bëni për  2 orët e ardhshme, provoni leximin e tregimeve tek ata, duke luajtur me kukulla ose shifra veprimi, duke dëgjuar muzikë ose duke bërë disa ushtrime  Yoga para gjumit.

  1. Mjedis i qetë

Një gjë që do t’i mbajë fëmijët të zgjuar është një mbingarkesë e stresit (dhe hormonit përgjegjës për atë, kortizolit).  Sigurohuni që dhoma e tyre është komode dhe plot gjëra që i bëjnë ata të ndjehen të qetë, perdet e zeza dhe parfumet terapeutike.

  1. Temperaturë e përshtatshme

Drita nuk është e vetmja gjë që mund ta mbajë një fëmijë të zgjuar. Ciklet e gjumit lidhen gjithashtu me temperaturën. Melatonina, kimik që prodhohet për të nxitur gjumin më të thellë, në të vërtetë ulë temperaturën e trupit. Prandaj shmangni nxehtësinë e madhe në dhomën e gjumit. Mbani temperaturë konstante.

  1. Kapërcimi i frikës

Disa fëmijë kanë frikë nga errësira ose imagjinojnë gjëra të tjera. Përfshini tejkalimin e frikës në rutinën e gjumit për aq kohë sa keni nevojë. Kjo përfshin t’u thuash atyre se kafshët dhe lodrat e tjera do t’i mbrojnë ata, kontrolloni bashkë dollapin dhe vende të tjera për ti bindur ata se nuk ka asgjë brenda shtëpisë dhe se ata po frikësohen kot.

  1. Shtrati është për gjumë

Një gjë që shkakton pagjumësi tek fëmijët të ndenjurit në shtrat në kohën e lirë. Pra kështu ata s’mund të krijojnë imazhin se shtrati është për gjumë. Për fëmijët, kjo do të thotë se ata duhet të përdorin shtratin e tyre si një divan, trampoline, zonë ngrënieje ose stacion pune. Të bësh aktivitete të tjera përveç gjumit në shtrat, largon trurin nga të menduarit “të shkosh në shtrat” ​​do të thotë gjumë.

  1. Asnjë stimulues

Dhënia e fëmijës suaj  sheqer ose kafeinë para shtratit nënkupton se ata do të përfundojnë zgjuar edhe për disa orë të tjera. Kjo do të thotë që  ju duhet të shmangni kafenë, çajin, pijet e gazuara, karamelet dhe ushqime të tjera me sheqer të paktën tre orë para gjumit.