Highlight Të tjera

Trajtimi adekuat për depresionin dhe a mund të parandalohet?

depresioni
Depresioni konsiderohet sëmundje e shekullit.

Dhe çdo ditë e më shumë njerëzit vuajnë nga simptoma të lehta ose të rënda të kësaj sëmundjeje.

Depresioni në mënyrë sinjifikative prek mënyrën sesi dikush ndihet, duke shkaktuar një ulje të vazhdueshme të humorit. Depresioni shpesh është i shoqëruar nga një sërë simptomash të tjera fizike dhe psikologjike që mund të ndërhyjnë në mënyrën sesi një person funksionon në jetën e përditshme. Simptomat e depresionit në përgjithësi reagojnë pozitivisht ndaj mjekimit.

Depresioni ka një sërë simptomash dhe prek çdonjërin prej nesh në mënyra të ndryshme. Simptomat përfshijnë:

-Të ndjerit shumë të mërzitur ose të lodhur;

-Çrregullime në modelet normale të gjumit;

-Humbje interesi dhe motivimi;

-Të ndjerit të pavlefshëm dhe fajtor;

-Mungesë kënaqësie në aktivitete;

-Ankth;

-Ndryshim në të ngrënë ose peshë;

-Humbje ndaj interesit seksual;

-Dhimbje fizike; dhe

-Dëmtim të të menduarit ose të përqendrimit.

Por, cili është trajtimi adekuat për depresionin dhe a mund të parandalohet?

Sipas situatës së veçantë të një pacienti, mjeku mund të rekomandojë terapi të lehta ose medikamente. Trajtimi mund të përfshijë gjithashtu rekomandime për aktivitet fizik shtesë, terapi të lehta, simulim elektro-magnetik dhe lloje të tjera trajtimi.

Ka një numër studimesh që përpiqen të sigurojnë metoda parandalimi për depresionin. Njëri prej tyre thekson se disa forma të depresionit, sidomos të ashtuquajturat depresioni sezonal (ai që intensifikohet gjatë pjesës së ftohtë dhe të errët të vitit), mund të trajtohet me marrjen e vitaminës D. Megjithatë, mos filloni të merrni pilulat pa u konsultuar me mjekun tuaj.

Specialistët rekomandojnë që njerëzit nga grupet e rrezikut të depresionit të konsultohen me specialistë rregullisht. Çdo sëmundje është më e lehtë për të luftuar nëse ajo është hetohet në faza të hershme.