Highlight Të tjera

Thënie të Friedrich Nietzsche që do të ndryshojnë mendimet tuaja

Friedrich Nietzsche

Filozofi gjerman, dijetari klasik, poeti dhe filologu Friedrich Nietzsche është një nga mendimtarët më me ndikim. Më i njohur për shkrimet e tij mbi fenë, të mirën dhe të keqen, dhe konceptet e “super-njeriut” dhe “vullnetit për pushtet”.

Nietzsche ishte mësuesi më i ri në Universitetin e Bazelit. Kur e mori ofertën, ai ishte vetëm 24 vjeç. Dhe nuk posedonte një certifikatë mësimi dhe as nuk kishte përfunduar doktoratën e tij. Për fat të keq, pas 10 vjet mësimdhënie, Niçe duhej të japë dorëheqjen. Pasi vuante nga një trazirë nervore dhe shëndeti i tij u përkeqësua ngadalë.

Dekada e ardhshme ishte një dekadë plot izolim për të. Nën ditë shumë të vështira, Nietzsche shkroi kryeveprën e tij në formë biblike-narrative  “Kështu foli Zarathustra” dhe libra të tjerë që ndikuan në gjeneratat e filozofëve, novelistëve dhe psikologëve.

Nietzsche nxiti polemika, por edhe admirim për deklaratën e tij të famshme se “Perëndia është i vdekur”. Ai na prezantoi edhe me konceptet që lidhen me arritjet, ambiciet dhe përpjekjet e një individi për të ekzistuar përtej kategorive konvencionale si të mira dhe të këqija.

Duke kaluar 11 vitet e fundit në errësirën e përgjithshme mendore, Friedrich Nietzsche vdiq në vitin 1900.

Thënie të  Friedrich Nietzsche që do t’ju bëjnë të mendoni ndryshe!

Ajo që nuk na vret, na bën më të fortë.

Ndonjëherë njerëzit nuk duan të dëgjojnë të vërtetën, sepse nuk duan që iluzionet e tyre të shkatërrohen. Nuk është mungesa e dashurisë, por mungesa e miqësisë që i bën martesat e pakënaqura.

Kushdo që lufton monstrat  duhet të shoh për atë që në këtë proces, që edhe ai të mos kthehet në një  përbindësh. Dhe nëse shikoni mjaft kohë në një humnerë, humnera do të kthehet në ju.

Sa më lartë të fluturojmë, aq më të vogël duken ata që nuk mund të fluturojnë.

Gjarpri që nuk mund të hedhë lëkurën, duhet të vdesë. Po ashtu mendjet të cilat pengohen të ndryshojnë mendimet e tyre; ata pushojnë së menduari.

Mënyra më e sigurt për të korruptuar një të ri është ta udhëzosh atë të mbajë në nderim më të lartë ata që mendojnë njësoj se ata që mendojnë ndryshe.

Unë nuk jam i mërzitur që ju keni gënjyer për mua, unë jam i mërzitur që tani e tutje unë nuk mund t’ju besoj.