Highlight Të tjera

Tejkaloni traumën me “sekretin e mendjes”

tejkaloni traumën

Ne jemi gjithmonë të nxitur. Nëse nuk i kuptoni shkaktarët tuaj të nxitjes, ju vazhdoni të reagoni në mënyrë të papërshtatshme kur hasni situata, ngjarje, marrëdhënie dhe sfida që janë të lidhura me të gjitha ato që kanë ndodhur në të kaluarën. Nënndërgjegjshmja është nëntëdhjetë për qind e mendjes suaj. Mendja e ndërgjegjshme është vetëm dhjetë për qind. Do të duket se ndërsa jemi të zgjuar, ne gjithmonë po mendojmë me mendjen tonë të vetëdijshme. Në realitet, mendja juaj nënndërgjegjeje zakonisht është duke punuar për ju.

Nënndërgjegjja juaj gjithmonë ka një qëllim pozitiv për ju. Mendja jote e nënndërgjegjshme në të vërtetë beson se po ju bën një nder duke marrë traumat dhe dhimbjet që keni përjetuar dhe varrosur. Problemi është se ata janë ende atje, jashtë arritjes por shumë të pranishme në dinamikën e jetës suaj. Shanset janë që nuk jeni të vetëdijshëm se si reagimet dhe ndjenjat tuaja ndaj dukurive të përditshme janë diktuar nga 90% e mendjes suaj. Pasi ta kuptoni këtë koncept, është e rëndësishme të dini se është parazgjedhur për nënndërgjegjeshëm. Kjo është instalimi njerëzor.

Nënndërgjegjja ruan kujtimet brenda dhe jashtë kohës duke i vendosur ato në kuti të organizuara. Kujtimi i ngjarjeve dhe i situatave është gjendja në raftet e mendjeve tona. Në këto rafte gjenden tre lloje të ndryshme të kutive:

  1. Kutitë e para janë etiketuar “lehtësisht kujtohen”, një shembull i së cilës do të ishte ajo se si duket dhoma e juaj, ku keni lindur etj.
  2. Kutia e ardhshme e nuk është “aq e lehtë për t’u kujtuar”. A mund të më tregoni se si duke dhoma e gjumit e juaj kur ishit tre vjeç, ose diçka që nëna jote ju tha kur keni qenë gjashtë vjeç? Është e mundur të mbani mend këtë informacion, por nuk mund të kujtohet lehtë.
  3. Pastaj është lloji i tretë i kutisë me mbishkrimin “kurrë, kurrë të mos hapet.” Këto kuti mbajnë përvojat që keni pasur në jetën tuaj, ngarkesat aq të mëdha për mendjen tuaj saqë ajo mori të gjitha emocionet larg, i fshehu dhe u mbyll për të ju mbrojtur ju deri sa ju të jeni mjaft të fortë, ose të gatshëm në çfarëdo mënyre, për te hapur atë kuti.

Ato kuti janë të mbushura me emocione, trauma dhe gjëra nga periudha të ndryshme në jetën tuaj, ku ju nuk kishit mjetet dhe aftësinë për t’u marrë me ndjenjat e lëndimeve dhe zemërimit. Emocionet u tërhoqën në mendjen tuaj të nënndërgjegjes, ose të pavetëdijshmes, dhe qëndruan aty, duke kontrolluar gjithçka rreth jush në jetën tuaj të tanishme. Kjo është ajo ku krijohen fobitë, frikat dhe shqetësimet.

Kur ju kujtohet një ngjarje dhe kuptoni se si ju ka prekur, mund të jetë mjaft traumatike, por e nënndërgjegjshmja e paraqet atë mendim si një rrugë drejt shërimit. Nëse një nga ato kutitë me mbishkrimin “të mos hapen kurrë” ju mund të përjetoni një moment – ose më shumë të krizës. Por këtu është gjëja: Ju do ta kaloni atë.

Edhe pse mund t’iu duket e frikshme të mendosh se është në rregull të përjetosh traumën duke parë dhimbjen dhe dëmet nga e kaluara por kjo është pjesë e udhëtimit tuaj drejt shërimit. Hapeni kutinë me vëmendje të lartë dhe me kujdes të shtuar, nënndërgjegjja juaj është aty të ju mbrojë.