Highlight Shëndeti Ushqehu shëndetshëm

Studimet tregojnë se duhet të hani më pak e më shpesh

ushqim

Ndërsa funksioni i të ngrënit është të ushqejmë trupin, kjo nuk është ajo që në të vërtetë na detyron të kërkojmë ushqim. Në vend të kësaj, është uria, me ndjenjat e saj të stomakut që na nxisin të drejtohemi tek frigoriferi.

Megjithatë, sipas një studimi të ri, përgjigjja për të ndaluar dëshirat e ushqimit është të hani ushqime në sasi më të vogla gjatë gjithë ditës.

 

Studiuesit në Universitetin e Pensilvanisë në SHBA përdorën skanimet e trurit të minjve për të provuar të kuptojmë se pse bëhemi kaq të ngazëllyer kur shohim se ushqimi po drejtohet tek ne në restorante – dhe pse jemi aq të mërzitur kur kuptojmë se ajo pjatë nuk është e jona.

 

Neuronet që shprehin proteina të agutit, ose neuronet AgRP, kontrollojnë ndjesinë e urisë në tru.

 

“Të qenit i uritur mund të jetë një ndjenjë e pakëndshme dhe këto janë neuronet që duket se ndërmjetësojnë këtë”, tha J. Nicholas Betley, asistent profesor në Universitetin e Pensilvanisë.

 

Kur këto neurone po sulmojnë, ato në thelb ju thonë,’duhet të shkosh të ushqehesh; ju jeni të uritur’

Betley dhe ekipi i tij gjetën se e vetmja mënyrë për t’i mbajtur këto neurone urie ishte që trupi të merrte kalori dhe vlera ushqyese nga ushqimi.

 

Derisa të bëhen më shumë kërkime, Betli beson se të hahet ushqime më të vogla gjatë gjithë ditës mund të shtypë neuronet në një nivel të qëndrueshëm ku trupi nuk përjeton një ndjesi urie.