Highlight Të tjera

Stërvite trurin për të qenë çdo ditë inovativ!

Për të qenë gjithmonë në hap me të rejat duhet të qëndroni gjithmonë inovativ. Por nuk mjafton vetëm kaq. Kudo që do të punoni, pavarësisht nëse punoni për një kompani,apo jeni I vetpunësuar, pra zhvilloni biznesin tuaj, është jetike për ju që të jeni në hap me zhvillimet e reja në fushat përkatëse, që lidhen me punën tuaj.

Portali “Unik”ka përpiluar një listë të gjërave që duhet të bëni për të qenë gjithmonë inovativ.

 

  1. Lexo një libër

Koha që kaloni duke lexuar dhe shkruar do të përmirësojë gjithmonë të menduarit tuaj krijues. Studimet kanë konfirmuar se lexuesit e zakonshëm dhe ata që kanë një qëndrim pozitiv ndaj leximit në përgjithësi do të kenë aftësi më të mëdha të të menduarit krijues sesa kolegët e tyre. Ndërsa sipërmarrësit shpesh tundohen të lexojnë vetëm libra biznesi, vlen të përmendet se leximi i librave fiction është gjetur veçanërisht i efektshëm në lidhjen e trurit të djathtë krijues dhe trurit të majtë analitik.

 

2. Brainstorming herë pas here

Kur bëhet fjalë për përmirësimin e aftësive tuaja inovative, mendoni për trurin tuaj si një muskul. Ashtu si do të ngrinit pesha në palestër për të forcuar krahët ose këmbët, ju gjithashtu duhet të “stërvisni” trurin tuaj për të rritur aftësitë tuaja të të menduarit krijues. Një nga mënyrat më të mira për ta bërë këtë është të lini veten në brainstorm. Merrni parasysh sfidat periodike të vetes për të dalë me sa më shumë ide që lidhen me një problem të caktuar. Shkruani gjithçka që ju vjen në mendje pa ndërprerë idetë, edhe ato që mund të duken të parealizueshme. Kjo do t’ju ndihmojë të bëheni të hapur për një gamë më të gjerë idesh në të ardhmen, duke lejuar një mendim më krijues kur është koha për të zgjidhur problemet për biznesin tuaj.

 

3. Thekso të mësuarit e përgjithshëm

Shumë pronarë të bizneseve krenohen me faktin se janë specialistë të vërtetë në industrinë e tyre. Nuk ka asgjë të keqe me zhvillimin e njohurive të specializuara që ju ndihmojnë të jepni rezultate më të mira për klientët tuaj. Por, për të përmirësuar të menduarit krijues, duhet të përqafoni të mësuarit e përgjithshëm. Kjo do të thotë që ju të përpiqeni të mësoni më shumë rreth një larmie temash, duke përfshirë ato jashtë profesionit tuaj të zgjedhur. Ju nuk do të bëheni domosdoshmërisht ekspert në këto fusha, por idea është që ju do të zgjeroni njohuritë tuaja deri në pikën ku të paktën të keni një formim solid. Zgjerimi i bazës suaj të njohurive ju jep një gamë më të gjerë të fakteve dhe përvojave nga të cilat mund të gjeni zgjidhje kur keni probleme. Rritja e etjes tuaj për njohuri do t’ju bëjë më inovativ dhe do t’ju ndihmojë të bëni zbulime të reja.

 

4. Mëso si të menaxhosh shpërqëndrimet

Shpërqëndrimet dhe krijimtaria kanë një marrëdhënie unike. Njerëzit tepër kreativë është zbuluar se shpërqëndrohen më lehtë sesa bashkëmoshatarët e tyre, duke pasur më shumë gjasa t’i kushtojnë vëmendje informacionit të parëndësishëm sesa ta filtrojnë atë. Megjithëse ky duket si një disavantazh, do të thotë se ata në të vërtetë po marrin më shumë informacion, më shumë burime që mund të përdoren për të gjeneruar ide dhe zgjidhje. Kjo më pas i bën më krijues dhe të mendojnë për një larmi zgjidhjesh të mundshme.

 

5. Mos ki frikë të bësh pushim

Të bëni një pushim mund të duket sikur po shpërqëndroheni, por pushimet inteligjente mund të sigurojnë një nxitje masive inovative. Për të nxitur kreativitetin, pushimi shpesh mund të vijë në formën e ndërrimit të detyrave. Ndërrimi i detyrave është zbuluar se përmirëson fleksibilitetin njohës, duke ju bërë më të aftë të përshtateni me situata të ndryshme. Gjithkush ka kreativitet dhe inovacion brenda vetes, ndonjëherë thjesht kërkon pak përpjekje shtesë për të shfrytëzuar këto aftësi.