Highlight Shëndeti

Simptomat e kancerit që gratë shpesh i injorojnë

simptomat e kancerit

Trupi i një gruaje ndryshon gjatë gjithë kohës. Gratë përjetojnë shumë faza të ndryshme të rritjes në trupat e tyre, por nganjëherë trupi mund të marrë një rrugë të panatyrshme. Gratë duhet të jenë të vetëdijshme për shenjat paralajmëruese të kancerit. Shumë gra do të kenë shenja paralajmëruese të hershme të kancerit. Të jesh në gjendje të njohësh shenjat paralajmëruese të hershme të kancerit mund të jetë në gjendje të shpëtojë një jetë! Është e rëndësishme të qëndroni të informuar, kështu që këtu janë 15 shenjat paralajmëruese të hershme të kancerit që gratë nuk duhet të injorojnë.

Ndryshimet e Gjinjve

Shumica e gungave që mund ti prekni me duar në gji  nuk janë kancer, por mjeku juaj gjithmonë duhet t’i kontrollojë ato. Ngjyra e ndryshuar e lëkurës dhe skuqja po ashtu janë simptoma që duhet ti keni parasysh.

Ndryshimi i peshës

Nëse ju vazhdimisht keni rënie ose ngritje në peshë, duhet patjetër të shkoni fillimisht në një kontrollë tek mjeku i juaj familjar dhe më pas të ndiqni udhëzimet e tjera të mjekut. Po ashtu një shenjë e rëndësishme është gjakderdhja e herë pas hershme.Gjithsesi koha e ciklit tuaj menstrual përjashtohet nga kjo situatë. Ju po ashtu duhet të shikoni gjithmonë në ngjyrën tuaj të gjakut për të parë ndryshimet që po ndodhin dhe për këtë të njoftoni mjekun tuaj-gjinekolog. Ka shumë mundësi që ju po hetoni simptomat e para të kancerit në shtresën e mitres, pra në endometrium.

Ndryshimet e lëkurës

Një ndryshim në madhësinë, formën ose ngjyrën e një mole ose vend tjetër është një shenjë e zakonshme e kancerit të lëkurës. Bisedoni me mjekun tuaj për një kontrollë të plotë.

 

Gjakderdhje

Bisedoni me mjekun tuaj nëse jeni duke gjakderdhur nga një pjesë e trupit tuaj që normalisht nuk ndodhë, sidomos nëse gjakderdhja zgjat më shumë se një ose dy ditë. Kjo gjakderdhje mund të vijë nga hemoroidet, por gjithashtu mund të jetë simptomë e kancerit të zorrës së trashë.

Urina e përgjakshme

Urina e përgjakshme është zakonisht shenja e parë e kancerit të fshikëzës ose veshkave.

Ndryshimet e nyjeve limfatike

Nyjet limfatike janë të vogla, gjëndra në formë bathë rreth trupit. Shumica e ndryshimeve në to vijnë nga infeksione të zakonshme. Por disa kancere, duke përfshirë leukeminë dhe limfomën, gjithashtu mund të shkaktojnë uljen e nyjeve limfatike. Është mirë të shikoni mjekun tuaj nëse keni një gungë ose ënjtje kudo në trupin tuaj që zgjat një muaj ose më shumë..

Humbje të rastësishme në peshë

Humbja më e madhe e peshës nuk është kancer. Shpesh është shkaktuar nga stresi ose tiroidea e juaj, por mund të jetë një shenjë e kancerit pankreatik. Edhe kanceri i stomakut dhe i mushkërive është i mundur. Mjeku juaj mund të kërkojë shumë analiza për të kërkuar një problem, duke përfshirë analizat e gjakut dhe testet e imazhit, si një analizë CT.

Urthi

Shumë ushqim, alkool ose stres (ose të tre) mund të shkaktojnë djegie të urthit. Mjekët sugjerojnë që ta ndryshoni dietën tuaj për një javë ose dy për të parë nëse simptomat tuaja përmirësohen.

 

Lodhje

Bisedoni me mjekun tuaj nëse po ndiheni vazhdimisht e lodhur….

Dhimbje të vazhdueshme

Dhimbja mund të jetë rezultat i faktorëve të ndryshëm, por dhimbja e vazhdueshme e cila është e pashpjegueshme dhe zgjatë një muaj ose më shumë mund të sinjalizojë kockat, trurin ose kanceret e tjera. Pyetni mjekun tuaj për ndonjë dhimbje të dyshimtë të zgjatur dhe të pashpjegueshme.

Kollitja

Kjo është ndoshta një nga simptomat më të zakonshme të kancerit. Ka shumë arsye të ndryshme që njerëzit kolliten, por kur një kollë vazhdon  për disa javë ju duhet të shprehni shqetësimin tuaj.