Highlight Storie Inspirimi

Si të jesh më pro-aktiv: Udhëzues hap pas hapi

pro-aktiv

Kur ndodhë një situatë e papritur, ka dy mënyra për të vepruar . E para është duke fajësuar veten dhe  rrethanat. Dhe e dyta duke pritur me dëshpërim që dikush të bëjë diçka ose ta analizojë atë si duhet dhe të përgjigjet në kohën e duhur dhe në mënyrë të arsyeshme.

Lloji i dytë i të menduarit është ajo që ne e quajmë pro-aktivitet. Duke qenë pro-aktiv do të thotë të mbështetesh në zgjedhjet e tua në vend të fatit dhe rrethanave. Bëhet fjalë për kontrollimin e situatës dhe jo thjeshtë pritjen e rezultateve.

Një person pro-aktiv është një zgjidhës i mirë i problemeve, edhe kur nuk kërkohet.

Është e gjitha për mentalitetin që zotëron. Por, fatmirësisht, është gjithashtu një aftësi që mund të zhvillohet dhe trajnohet.

Zbuloni aftësitë tuaja të pro-aktivitetit, edhe nëse ato janë të fshehura thellë brenda jush. Gjithçka që duhet janë këto hapa që duhet të ndiqen.

Unik Portal ju sjellë një udhëzues për t’iu bërë më pro-aktiv hap pas hapi.

 

Qëndro i fokusuar në një zgjidhje, jo në një problem

Zgjidhja e çdo problemi bëhet praktikisht e pamundur në qoftë se ky problem lehtë ju bën të depresionuar dhe të fokusuar në të gjitha rezultatet negative që sjell. Stop fajësuar veten ose fajësuar të tjerët – shikoni për mënyrat ky problem mund të zgjidhen. Mos u përqendroni në gjërat që nuk mund t’i kontrolloni,  sepse kështu do të bini  në një depresion më të rëndë.Ju duhet ta pranoni faktin se të gjithë përballen me pengesa, sfida ose probleme. Por, vetëm njerëzit e suksesshëm dhe pro-aktivë i trajtojnë ato në mënyrë efektive për shkak të aftësive të tyre për zgjidhjen e problemeve.

 

Mbështetetu në veten tënde

A mendoni se dikush tjetër do të jetë i gatshëm të bëjë gjëra për ju, të arrijë diçka për ju ose të rregullojë problemet tuaja?

Natyrisht, familja dhe miqtë tuaj do t’ju mbështesin, por ju duhet të jeni përgjegjës për suksesin tuaj. Merrni çdo gjë në duart tuaja dhe filloni të veproni. Mos harroni se mënyra më e shpejtë dhe më e efektshme për të marrë diçka është duke punuar vetë, edhe nëse përfshin njerëz të tjerë që mund të ndihmojnë ose të mbështesin gjatë rrugës. Mos prisni kohën e duhur për të ardhur. Suksesi vjen tek ata që ecin përpara, pavarësisht nga vështirësitë. Fakti që dëshiron diçka dëshpëruese nuk mjafton. Duhet të punosh shumë për të.

 

Analizo hapat në avantash

Veprimet spontane mund të bëjnë më shumë dëm sesa të mirë. Ndërsa ato mirë të planifikuara do të sqarojnë situatën dhe do t’ju sjellin më afër zgjidhjes. Para se të vendosni të veproni, mendoni për çdo pasojë që mund të sjellë. Përdorni aftësitë tuaja analitike ose punoni në zhvillimin e tyre. Do t’ju duhet shumë, nëse doni të bëheni pro-aktiv. Dëshironi ta rregulloni problemin shpejt? Sa më serioz të jetë problemi juaj, aq më thellë duhet ta analizoni atë. Një person pro-aktiv duhet të jetë në gjendje të parashikojë rezultatet dhe të marrë parasysh sjelljen e të tjerëve. Më mirë është të  ndërmerrni hapa të vegjël, të cilët  jeni më të aftë për ti kontrolluar. Në këtë mënyrë, do të jetë më e lehtë për ju të ktheheni dhe të ndryshoni planin nëse diçka shkon keq.

 

 

Vendosni qëllime realiste

Nuk ka asgjë të keqe nëse ëndërron, por a ka kuptim të ëndërrosh nëse nuk mund të bësh asgjë për ta bërë atë të vërtetë? Ëndrrat tuaja mund të jenë të larta, por atëherë ju duhet të zgjidhni qëllimet që kanë të paktën shansin më të vogël për t’u realizuar. Jeta është shumë e shkurtër për të ëndërruar pa vepruar. Nëse doni diçka – merrni atë. Si? Krijo qëllimet më të vogla që do të duhet të arrihen në rrugën tuaj për të arritur ëndrrën tuaj, si një mister.Psikologët pajtohen se qëllimet joreale çojnë në zhgënjim dhe mosgatishmëri për të vendosur të reja. Ndërkohë, qëllimet realiste

 

 

Konsistencë në çdo gjë që bën ose thua

Nëse fjalët dhe veprimet tuaja nuk janë konsistente, njerëzit do të ndalojnë së mbështeturi juve.Ajo që është edhe më e pakënaqshme është se ju nuk do të jeni në gjendje të mbështeteni në veten tuaj. Nëse mësoni të bëni siç thoni, aftësitë tuaja të menaxhimit të kohës do të përmirësohen, do të jeni në gjendje të merrni më shumë gjëra të bëra më shpejt dhe gjithmonë do t’i merrni seriozisht premtimet tuaja. Konsistenca është vendimtare nëse dëshiron të jesh aktiv, pavarësisht nëse i ke premtuar të tjerëve ose vetes. Marrë atë, si rregull, për të ndaluar të thoni gjëra që nuk jeni të sigurtë që do të dëshironi të bëni. Vendosni afate realiste për të shmangur premtimin dhe mos ndryshoni planet nëse ato tashmë janë konfirmuar nga të tjerët.

 

Merr pjesë në mënyrë aktive

Mentaliteti proaktiv do të thjeshtësojë aftësitë tuaja të lidershipit. Në varësi të pjesëmarrjes në bisedat me ekipin tuaj, mund të ndikoni në rezultatet. Në vend që të reagosh vetëm ndaj zgjidhjeve të sugjeruara nga të tjerët, sigurohuni që të sugjeroni tuajin. Një person proaktiv nuk do të jetë kurrë indiferent ndaj çdo gjëje që duhet të zgjidhet në një ekip, ai / ajo gjithmonë do të luajë një rol aktiv në gjetjen e një zgjidhjeje. Edhe nëse shihni zonat në një kompani që duhet të adresohen, mos u trembni ose mos u frikësoni që të ndani vërejtjet, idetë ose parashikimet tuaja me mbikëqyrësit ose kolegët tuaj./UnikPortal/