Highlight Lifestyle Shëndeti

Shtatzëna, pini sa më shumë ujë kokosi, do të befasoheni nga të mirat e tij

Shtatzëna

Mbajtja e trupit tuaj hidratuar gjatë shtatzënisë është shumë e rëndësishme. Uji i filtruar është një nga opsionet më të mira, por uji i ëmbël dhe i butë i kokosit është gjithashtu i dobishëm. Në fakt, gratë shtatzëna duhet ta bëjnë atë zakon, të pijnë një gotë ose dy të ujit të kokosit  çdo ditë.

Megjithatë, përpiquni të shmangni verzionet e konservuara. Uji i kokosit i freskët është më i mirë për veten dhe fëmijën tuaj, pasi nuk përmban konservues dhe kimikate të tjera.

Uji i kokosit përmban veti të larta të elektroliteve, kloride, kalium dhe magnez, dhe ka një sasi të moderuar të sheqerit dhe proteinave. Përveç kësaj, është një burim i mirë i fibrave ushqyese, manganit, kalciumit, riboflavinës dhe vitaminës C.

Përfitimet e ujit të kokosit  gjatë  shtatëzanisë janë:

  1. Parandalon kapsllëkun

Kapsllëku është një problem i zakonshëm gjatë shtatzënisë. Kjo mund të ndodhë për shkak të nivelit të rritur të progesteronit në trup dhe si rezultat i marrjes së shtesave të hekurit. Përmbajtja e fibrave në ujë kokosit e bën të dobishme për trajtimin e kapsllëkut gjatë shtatzënisë.  Gjithashtu, uji i kokosit punon si laksativ natyral por i butë që mund të ndihmojë në mbajtjen e lëvizjeve të rregullta  të zorrëve.

  1. Ndalon urthin

Përveç kapsllëkut, urthi është gjithashtu shumë e zakonshme gjatë shtatzënisë për shkak të ndryshimeve hormonale dhe presionit në stomak nga barku që rritet. Meqë mjekëimi e urthit nuk rekomandohet gjatë shtatzënisë për shkak të efekteve të saj të qëndrueshme në foshnjën e palindur, ju mund të luftoni problemin me ujin e kokosit. Pirja e ujit kokosit ul nivelin e acidit në stomak, i cili nga ana e tij parandalon dispepsi dhe urth.

 

  1. Ju mban plot energji

Për t’ju mbajtur energji gjatë gjithë shtatzënisë, uji i kokosit është ideal. Kjo pije e lehte dhe freskuese është një pije izotone natyrale me përmbajtje te pastër elektrolitike qe ndihmon ne ruajtjen e nivelit te energjisë tuaj. Gjithashtu ndihmon ne rikthimin e energjisë duke rritur metabolizmin e trupit dhe stimulimin e funksionit tiroide. Sasia e moderuar e sheqerit, proteinave dhe natriumit ndihmon në ruajtjen e nivelit të lëngjeve në trupin tuaj, gjë që është e rëndësishme për luftimin e lodhjes dhe lodhjes.

 

  1. Parandalon dehidratimin

Për shkak të  të vjellave që mund të kenë në mëngjes, gratë shtatzëna janë në një rrezik në rritje të dehidrimit. Ju mund ta parandaloni dehidratimin lehtësisht me ujë të kokosit. Gjithashtu, ky ujë ka aminoacide të shëndetshme dhe enzime të tjera që ndihmojnë në luftën kundër dehidrimit dhe lodhjes. Në të njëjtën kohë, uji i kokosit ndihmon në lehtësimin e përzierjes dhe të vjelljes, një nga shkaqet kryesore pas dehidrimit.

 

  1. Ofron sasi të mjaftueshme të kaliumit

Një nga ushqyesit kryesorë në ujin e kokosit është kaliumi, i cili ndihmon në ruajtjen e balancit elektrolitik të trupit dhe siguron rritjen optimale të fetusit. Ajo gjithashtu mund të ndihmojë në parandalimin e dhimbjeve të këmbëve dhe edemës gjatë shtatzënisë.  Përveç kësaj, kaliumi luan një rol thelbësor në nxjerrjen e energjisë nga ushqyesit vitalë si yndyra, proteina dhe karbohidratet. Së bashku me natrium, kaliumi ndihmon në rregullimin e një niveli të shëndoshë të presionit të gjakut. Kaliumi i papërshtatshëm gjatë shtatzënisë mund të shkaktojë efekte të padëshirueshme dhe komplikime. Uji i kokosit ka një sasi të madhe të kaliumit dhe duke pirë një gotë të saj çdo ditë do t’ju ndihmojë që të mos bini nga sasia e rekomanduar ditore e këtij ushqyesi.