Highlight Shëndeti

Shkencëtarët shpjegojnë mënyrën se si Aromaterapia ndihmon njerëzit me ankth

Aromaterapia

Aromaterapia është vlerësuar jashtëzakonisht e suksesshme për njerëzit me ankth.

Aromaterapia është e lidhur drejtpërdrejt me qendrën emocionale të trurit.

Ajo që shkon përmes hundës mund të ndikojë potencialisht në mënyrën se si ndiheni.

Kështu vlerëson një studim i ri mbi mënyrat se si aromaterapia ndihmon njerëzit me ankth.

Sistemi ynë limbik, “qendra emocionale”, përpunon erën shumë më shpejt se truri ynë të menduarit, i cili është korteksi paragjykues (PFC).

Ja çfarë ndodhë:

-Ju thithni aromën e një parfumi

-Sistemi limbik përpunon aromën

-Ajo gjeneron një përgjigje emocionale

-Ne bëhemi të vetëdijshëm për aromën

Aromat e  këndshme janë të lidhura me nivele më të ulëta të stresit, ankthit dhe depresionit. Kjo është arsyeja pse aroma të tilla janë përdorur zakonisht në aromaterapi. Siç është zakonisht rasti me trajtimet “alternative”, shkenca ka qenë mjaft e ngadalshme në gjetjen e rreth të kuptuarit e përfitimeve të aromaterapisë.

Por kjo po fillon të ndryshojë.  Uma Naidoo, MD, një psikiatër dhe Massachusetts General Hospital dhe profesor i psikiatrisë në Harvard Medical School mendon është krejtësisht e mundur të përzgjedhësh aromë në përgjigje të nevojave tuaja të tanishme, të tilla si përdorimi i karameles  për t’ju ndihmuar të përqendroheni në një ligjëratë”.

Hulumtuesit nga Universiteti Politeknik i Hong Kongut në Kowloon, Hong Kong, zhvilluan një meta-analizë në një studim që përfshinte mbi 1,200 njerëz. Ekipi hulumtues përmend një përmirësim në simptomat depresive.

Këto përfshinin një reduktim të përgjithshëm të ankthit dhe tensionit, më pak raporte të zemërimit dhe armiqësisë, dhe një përmirësim në ndjenjat e përgjithshme të mirëqenies së pjesëmarrësve.

Vajrat esenciale që kanë treguar premtime për efektet  anti-ankth) përfshijnë:

Livando, jaseminë, limon, portokall, Kamomil romak, rozmarinë, vanilje.