Highlight Sport / Fitness

Shkenca thotë: Ushtrimet në qift janë më të efektshme dhe ofrojnë emocionalisht ata

ushtrimet

Ushtrimet në qift janë më të efektshme dhe ofrojnë emocionalisht ata. Kështu thotë shkenca!

Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomandojnë fuqishëm ushtrimet. Ata rekomandojnë të paktën 2.5 orë aktivitet të moderuar të kardio ose 1.25 orë aktivitet të fuqishëm kardio për çdo javë.

Ushtrimet janë një mundësi e mirë për të mbajtur vetën  në formë dhe të shendetshëm, por shumë prej jush ndoshta prireni të ecnim vraponi ose ushtroni vet.

Por, një hulumtim i Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalmin e Sëmundjeve, propozon që ju të ushtron në qift.

Shkencëtarët po thonë se partneri juaj mund të japë një nxitje energjie gjatë punës.

Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse jemi të sigurt në palestrën tonë fizike dhe kemi krijuar një rutinë ushtrimi.

Studimet tregojnë se çiftet që angazhohen në disa aktivitete fizike sfiduese tregojnë  se ndjehen më të kënaqur me partnerët e tyre.

Studiuesit ia atribuojnë këtë efekt komponentëve fiziologjik të punës. Kjo ka kuptim, pasi stërvitja është e njohur për prodhimin e hormoneve që ju bëjnë të ndiheni mirë,  të paktën në afat të shkurtër.

Nuk është një shtrirje e imagjinatës për të menduar se ushtrimi i zgjatur nga ana e partnerit tonë do të përkthehej në disa përfitime afatgjata të marrëdhënieve.

Në anën tjetër efektet biologjike dhe kimike të ushtrimit janë të fuqishme. Pak aktivitete prodhojnë një koktej natyral të eliksireve truporë – dhe ushtrimi i fuqishëm është një prej tyre.

Kur të dy partnerët kujdesen për aftësinë, është më e lehtë për ta që të mbështesin qëllimet e njëri-tjetrit.

Në një studim të kohëve të fundit në lidhje me burrat e martuar me peshë mesatare, hulumtuesit zbuluan se meshkujt kishin më shumë gjasa të kujdesen për shëndetin dhe palestrën kur partnerja e tyre bashkëngjitej. Përveç kësaj, burrat ishin më aktivë fizikisht kur gratë e tyre shprehnin inkurajimin dhe mbështetjen e tyre.

Ushtrimi është i ngjashëm me intimitetin në kuptimin që të dyja përfshijnë emocionet dhe rrjedhat emocionale.

Po ashtu studiuesit zbuluan se ekziston një sinkronizëm i caktuar midis disa partnerëve kur ata punojnë së bashku.

Ata vëzhgonin çifte që përputheshin me ecjen ose ritmin e njëri-tjetrit.

Shkencëtarët pretendojnë se kjo mund t’ju ndihmojë në zhvillimn dhe forcimin e lidhjes emocionale.