Highlight Të tjera

Shkenca shpjegon se çfarë ndodhë me shpirtin tuaj pas vdekjes

shkenca

Sado që flitet shumë për këtë temë askush nuk e di se çfarë ndodhë me trupin e njeriut pas vdekjes. Disa thonë se kur një jetë shuhet, një dritë e bardhë e pret pas shkëputjes nga trupi, apo se jeta kalon me shpejtësi përpara syve.

Dhe kjo temë intrigon njerëzit shumë, e frikshme dhe e mistershme.

Një studim i ri i udhëhequr nga Dr. Stuar Hameroff dhe disa shkencëtarë të tjerë pretendojnë se kanë zbuluar se çfarë ndodhë me shpirtin tuaj pas vdekjes.

Për Dr. Stuart Hameroff, gjithçka që ndodhë përfshinë ndërgjegjen.

Fjala “ndërgjegje” përcaktohet nga fjalori i Oxford-it si:

– gjendja e të qenit i zgjuar dhe i vetëdijshëm për rrethin
– vetëdija e perceptimit të diçkaje nga një person.
– fakti i ndërgjegjësimit nga vetë mendja dhe bota.

Para-shikueshmëria, vdekja e ndërgjegjes – është shumë e debatuar. Disa besojnë se vetëdija është rezultat i drejtpërdrejtë i aktivitetit të trurit. Të tjerë mendojnë se forcat e jashtme, p.sh. ‘Universi’, ‘Perëndia’ – dhe elemente të brendshme, p.sh. ‘shpirti’, ‘Forca e Jetës’, ‘mendja’ etj., kontribuojnë në gjendjen tonë të ekzistencës.

Dr. Hameroff mbikëqyr Qendrën e Studimeve të Ndërgjegjësimit në Universitetin e Arizonës dhe ka kaluar 50 vitet e fundit duke eksploruar vetëdijen sa i përket fushës së mekanikës kuantike.
Mekanika kuantike është “një teori themelore në fizikë e cila përshkruan natyrën në shkallët më të vogla të niveleve të energjisë të atomeve dhe grimcave subatomike”.

Për të shpjeguar mekanikën kuantike që është thelbësore për perceptimin e realitetit – dhe për teorinë e Hameroff-së, do të tregojmë se si filloi e gjitha.

EKSPERIMENTI I DYFISHTË

Çdo fizikant kuantik është i habitur nga eksperimenti i dyfishtë. Dhe ata kanë arsye të mirë për të qenë kështu.

Ja çfarë përfshin eksperimenti:

1. Grimcat e lehta të quajtura fotone kalojnë nëpër dy rreshta (pra emri).

2. Fotonët, siç parashikojnë hulumtuesit, formojnë një model të rregulluar në mur. (Për t’ju ndihmuar të vizualizoni këtë, imagjinoni dy rreshta vertikale të mbushura me të shtënat e vogël të protons pelleteve në një ekran.)

3. Kur një pajisje vëzhgimi (një detektor) është ngritur për të zbuluar se cilët protone kalojnë nëpër çarje, nuk del asnjë model (nuk ka më protona të legenave vertikalisht të lidhur). Me fjalë të tjera, vëzhgimi i njeriut (nëpërmjet një aparature teknike) ndryshon modelin.

Modeli i parashikuar i energjisë, siç duhet të vendoset nga ligji natyror, nuk prodhon asnjë model.

Anil Ananthaswamy i një shkencëtarë i njohur ka sjellë një tjetër verzion. I quajtur “Eksperimenti klasik kuantik mund të fshehë teorinë e gjithçkaje” shpjegon eksperimentin dhe pasojat e mundshme:

“Pamja jonë klasike e botës sugjeron që fotonet e dritës duhet të kalojnë nëpër një çarje ose në tjetrën dhe kështu të krijojnë dy grupe paralele në ekran pas. Por në vend të kësaj, drita shpërndahet në grupe të alternuara të dritës dhe të errët … Eksperimenti portreti i fizikës mund të fshihet më shumë sesa kemi realizuar ndonjëherë për natyrën e realitetit “.

Pra, çfarë kanë të përbashkët mendja e njeriut dhe Universi?

Përgjigja: dy gjëra.
1. Ne dimë relativisht pak për ta.
2. Vibracionet kuantike gjenden në të dyja.

Por çfarë është kjo marrëdhënie?

Sipas kësaj teorie, ajo është vetëdija, që rrjedh nga strukturat e vogla proteinike brenda trurit të quajtura mikrotubula.

Në një nivel fiziologjik, mikrotubulat përshkruhen si “rripa transportieri” të qelizës, duke transportuar burime qelizore dhe materiale. Mikrotubulat gjithashtu përfshihen në ndarjen e qelizave dhe strukturimin e qelizave.
Mikrotubulat gjithashtu përmbajnë energji kuantike.

“Origjina e vetëdijes reflekton vendin tonë në univers, natyrën e ekzistencës sonë. A u zhvillua ndërgjegjja nga llogaritjet komplekse ndërmjet neuroneve të trurit, siç pohojnë shumica e shkencëtarëve?
Teoria akomodon të dyja këto pikëpamje, duke sugjeruar se ndërgjegja rrjedh nga dridhjet kuantike në mikrotubula, polimere proteinike brenda neuroneve të trurit, të cilat të dy qeverisin funksionin nervor dhe sinapik dhe lidhin proceset e trurit me proceset vetë-organizuese në shkallë të mirë.

Ligji i ruajtjes së energjisë, pranuar fort nga shkencëtarët, thotë se “energjia nuk mund të krijohet as të shkatërrohet”.Energjia, megjithatë, mund të ndryshojë format. Energjia brenda nesh duhet të ndryshojë format. Është ‘ligji’.
Si përfundim:
Energjia kuantike është blloku thelbësor i ndërtimit të universit. Energjia kuantike është gjetur brenda nesh…!