Highlight Të tjera

Shkenca shpjegon: pse duhet të përballeni me emocionet tuaja më të errëta për të qenë të lumtur

shkenca

Askush  nga ne nuk i do emocionet negative , por studiuesit thonë se kjo është çelësi i lumturisë sonë. Shpesh, emocionet tona në kohët më të errëta të jetës sonë janë diçka që përpiqemi ti kalojmë dhe ti nënvlerësojmë.  Ky hulumtim tregon se pse nuk mund të jesh i lumtur derisa të njohësh më mirë emocionet e tua më të errëta.

 

Duke shëruar emocionet tona shërojmë trupin tonë

 

Trupi mund të ruajë emocionet tona më të errëta si vende dhimbjeje në të gjithë trupin. Përballimi i emocioneve tona negative mund të ndihmojë lirimin e dhimbjeve emocionale dhe fizike të ruajtura nga trupi.  Duke mësuar mbi emocionet tona negative  gjejmë lehtësim nga dhimbjet fizike, dhimbjet e kokës, tensioni i muskujve dhe shumë sëmundje të tjera që mund të jenë pasojë e emocioneve të shtypura ose të bllokuara.

 

Si të menaxhoni emocionet tuaja?

Përballja është kur ndërmarrim veprime nën stres dhe mungesa e përballimit është kur nuk veprojmë nën stres. Rregullimi i emocionit është ajo që ne bëjmë për t’u përpjekur të punojmë nëpërmjet emocioneve tona negative. Rregullimi i emocioneve është i ndryshëm nga përballimi në atë që mund të jetë ose përgjigje të pavullnetshme që ka trupi ynë ose një veprim i qëllimshëm që bëjmë.Hulumtimet në revistën australiane të Psikologjisë vështruan përballimin e emocioneve tona më të errëta dhe mënyrën se si ne përpiqemi t’i menaxhojmë ato kur i kemi këto ndjenja të pakëndshme. Ata gjetën tre aftësi të rregullimit të emocioneve për të na ndihmuar në menaxhimin e këtyre ndjenjave shqetësuese; pranimi, largimi i tyre dhe ndryshimet tek vetja.

 

 

Si të pranoni emotimet tuaj drejtë?

Kur kemi frikë nga gjendja jonë emocionale ose gjykojmë se është e papranueshme, ne hedhim poshtë një pjesë të vetes. Emocionet tona janë një pjesë primare e nesh. Mënyra se si trupat tanë ndjehen kur flasim me turp pasi një incident i turpshëm nuk mund të jetë nën kontrollin tonë. Në vend që të pranojmë përgjigjen fiziologjike të turpërimit në siklet, ne synojmë të shkëputemi nga kjo ndjenjë.Megjithatë, studiuesit tani besojnë se mohimi i emocioneve tona negative na pengon të jemi të lumtur.

Studiuesit e UC Berkeley  thonë se pranimi i emocioneve tona më të errëta lidhet me shëndetin më të madh psikologjik sepse pranimi na ndihmon të mos reagojmë ndaj përvojave negative mendore. Pranimi i gjendjeve negative emocionale pengon që ato të etiketohen si negativ.

Njerëzit me të vërtetë të lumtur mund të pranojnë zakonisht emocionet dhe mendimet e tyre pa i gjykuar. Ky proces quhet pranim i përhershëm. Duke pranuar se ne kemi pasur një emocion negativ ose të errët si frika, zemërimi, xhelozia, pakënaqësia, frustrimi, revoltimi etj është pjesa e parë e pranimit. Ne nuk jemi të aftë të mendojmë gjithmonë ose të ndiejmë emocione pozitive si gëzimi. Pranimi që ne jemi njerëzor dhe që ndonjëherë ndiejmë emocione të errëta është rruga për t’i përballuar ato në mënyrë që ne të jemi të lumtur./Unik Portal/