Highlight Natyrë & Turizëm Të tjera

Shëroni ankthin dhe depresionin vetëm duke shëtitur në natyrë

ankth dhe depresion

Kalimi i kohës në natyrë ka qenë prej kohësh ndër terapitë më të rekomanduara në Japoni për të trajtuar çdo gjë, që nga depresioni deri në presionin e lartë të gjakut dhe shumë sëmundje të tjera. Shëtitja ose ecja në pyje ndryshe njihet edhe si “terapi pyjore” dhe konsiderohet se shëtitja disa orë në javë, të paktën vikendeve mund t’ju sjellë shumë përfitime shëndetësore, emocionale dhe fizike.

Përfitimet në të vërtetë janë shumë të mëdha.

Ecja në pyll ka efekt tepër të madh në psikologjinë tuaj. Natyra mund t’ju ndihmoj për tu qetësuar, zbutur dhe për t’ju kthyer në një gjendje të natyrshme relaksimi, e cila nga ana e tij ka efekte pozitive fizike, të tilla si ulja e presionit të gjakut.

Kërkimet tregojnë se kalimi i kohës në çdo gjë që ka të bëjë me natyrën – pyjet, deti, kafshët e egra – na rikthen dhe mund të na ndihmojë të menaxhojmë në mënyrë efektive stresin. Studimet tregojnë se edhe duke pasur imazhe të natyrës në shtëpi ose edhe fotografi të natyrës në mur, bën një ndryshim në mirëqenien tonë.

Është e arsyeshme që duke lënë ritmin e shpejtë të një qyteti dhe duke shkuar në një vend të shenjtë të qetë dhe të qetë, do të lehtësojë nivelet e ankthit, por përfitimet nuk ndalen me kaq.

Studimet e Universitetit Chiba në Japoni zbulojnë se shëtitjet në pyje kanë efekte pozitive edhe në uljen e niveleve të kortizolit, uljen e pulsit dhe presionin e gjakut dhe rritjen e aktivitetit nervor, që ndihmon në ngadalësimin e ritmit të zemrës dhe ndihmon aktivitetin e zorrëve.

Terapia e pyjeve është gjithashtu një kalim kohe e çmuar kur bëhet fjalë për rehabilitimin e kirurgjisë ose kimioterapisë. Një studim i Nippon Medical School në Tokio zbuloi se pas tri ditëve të testimit të gjakut të pjesëmarrësve në ecje në pyll, treguan nivele të rritura të “qelizave të vrullshme natyrore” (një lloj qelize të bardhë të gjakut) të cilat janë vendimtare në aftësinë e trupit për të rigjeneruar veten.