Highlight Natyrë & Turizëm

Sa kohë u desh që objektet më të njohura në botë të ndërtoheshin?

objektet

A ju ka interesuar ndonjëherë se sa kohë u desh që ndërtesat më të njohura në botë të ngriteshin në këmbë? Shikoni më poshtë se cilat janë këto ndërtesa dhe kohën e arsyen e ndërtimit të tyre.

1. Kulla e shtrembër e Pisës;
Pisa, Itali

199 vite për tu ndërtuar, u përfundua në vitin 1172 nga Bonanno Pisano. Edhe pse u dizajnua që të ishte e drejtë ajo është e kthyer deri në 3.99 shkallë.

2. Taj Mahal;
Agra, Indi.

U desh 21 vite për tu ndërtuar. Ajo u përfundua në vitin 1632. U dizajnua nga Ustad Ahmad Lahauri. Taj Mahal u ndërtua nga udhëheqësi Shah Jahan në kujtim të gruas së tij të tretë Mumtaz Mahal. Rreth 20,000 njerëz punuan në ndërtimin e kësaj ndërtese.

3. Buckingham Palace;
Londër, Angli.

U ndërtua për rreth 23 vite, dhe u përfundua në vitin 1702. U dizajnua nga John Nash.
Pallati Buckingham u ndërtua së pari nën emrin Shtëpia Buckingham. Monarkët e parë që jetuan ishte Mbretëresha Victoria me familjen e saj.

4. Shtëpia e Bardhë;
Washington DC, USA.

U ndërtua për 13 vite në vitin 1792 nga James Hoban. Gjatë luftës civile Amerikane, ushtria britaneze shkatërroi pothuajse të gjithë ndërtesën, e më pas ajo u rindërtua.

5. Kulla Eiffel;
Paris, Francë.

 

Eiffel Tower u ndërtua për vetëm 2 vite në krahasim me objektet e tjera. Ajo përfundoi në vitin 1887, e dizajnuar nga Stephen Sauvestre. Ky objekt u ndërtua për Panairin e vitit 1889 dhe është objekti më I madh në Francë.

6. Burj Khalifa;
Dubai, Shtetet e Bashkuara Arabe.

Ky objekt u ndërtua për 2 vite dhe u përfundua në vitin 2004. U dizajnua nga Adrian Smith. Burj Khalifa mban një ndër vendet e para për ndërtesat më të larta në botë.