Highlight Natyrë & Turizëm

Rruga e Oqeanit Atlantik

Oqean Atlantik
Rruga e Oqeanit Atlantik ose Rruga Atlantike është një seksion i gjatë 8,3 kilometrash i Qarkut 64 që kalon nëpër një arkipelag në Eide dhe Averøy të Norvegjisë.

Kalon nga Hustadvika, një pjesë e pastër e Detit Norvegjez, që lidh ishullin Averøy me gadishullin Romsdalshalvøya dhe kontinent.

Kalon mes fshatrave Kårvåg në Averøy dhe Vevang në Eida. Ajo është ndërtuar në disa ishuj të vegjël, të cilat janë të lidhura me disa shtigje dhe tetë ura, më i shquari që është Ura Storseisundet.

Rruga fillimisht ishte propozuar si vijë hekurudhore në fillim të shekullit të 20-të.

Planifikimi i rrugës filloi në vitet 1970 dhe ndërtimi filloi më 1 gusht 1983. Gjatë ndërtimit, zona u godit nga 12 stuhi evropiane.

Rruga u hap më 7 korrik 1989, duke kushtuar 122 milionë korona norvegjeze, nga të cilat 25 përqind u financuan me pagesë dhe pjesa tjetër nga grantet publike.

Mbledhja e taksave ishte planifikuar të zgjaste për 15 vjet, por deri në qershor 1999 rruga u pagua dhe numri i taksave u hoq. Rruga është ruajtur si një vend i trashëgimisë kulturore dhe është klasifikuar si një Rrugë Turistike Kombëtare. Është një vend popullor për të filmuar reklama automobilistike.

Është shpallur si rruga me udhëtimin më të mirë në botë,  dhe i është dhënë titulli si “Ndërtimi Norvegjez i Shekullit”.

Në vitin 2009, tuneli i Oqeanit Atlantik u hap nga Averøy në Kristiansund; së bashku ata formojnë një lidhje të dytë fikse midis Kristiansund dhe Molde.

Ky vend është një vend i jashtëzakonshëm për tu vizituar dhe për tu shijuar çdo pjesë e saj.