Highlight Të tjera

Pse ulëset e aeroplanit janë gati gjithmonë me ngjyrë të kaltër?

aeroplan

A i keni kushtuar ndonjëherë vëmendje ngjyrës së ulëseve të aeroplanëve?

Ato janë pothuajse gjithmonë blu dhe ka shumë pak përjashtime nga ky rregull. Disa njerëz supozojnë se kjo ngjyrë është zgjedhur sepse ajo na kujton qiellin. Por shpjegimi nuk është aq i thjeshtë!

Në Unik Portal zbulojmë këtë sekret.

Pra, pse janë blu?

Ulëset ngjyrë të kaltër në aeroplanë u bënë trend disa dekada më parë, dhe tani të gjitha linjat ajrore zgjedhin tapiceri të kësaj ngjyre.

Sipas shkencëtarëve britanikë, shumica e njerëzve e lidhin ngjyrën blu me besueshmërinë dhe sigurinë, kjo është shumë e rëndësishme edhe për pasagjerët që  vuajnë nga aerofobia.

Gjithashtu, sipas hulumtimit, 90% e njerëzve me vetëdije marrin vendim për tërheqjen e një kompanie në varësi të ngjyrave të markës.

Ekziston një arsye praktike përse linjat ajrore zgjedhin vende blu – papastërtitë, njollat ​​dhe goditjet janë më pak të dukshme në këtë ngjyrë. Për këtë arsye këto vende mund të përdoren për një periudhë më të gjatë në krahasim me ato të mbuluara me një veshje të lehta me ngjyrë të lehta.

Në vitet 1970 dhe 1980 disa linja ajrore u përpoqën të përdorin tapiceri të kuq. Megjithatë, më vonë ata kishin për të ndryshuar atë në blu, pasi doli se ngjyra e kuqe rritur nivelin e agresionit në mesin e pasagjerëve.

Pëlhurë apo lëkurë?

Sa i përket materialeve, vendet mund të jenë të veshur me lëkurë artificiale ose pëlhura.

Si rregull, në avionët që përdoren për fluturime në distanca të gjata si ato transatlantike, ulëset janë të veshura me pëlhurë, sepse lejon lëkurën të marrë frymë, kështu që pasagjerët nuk do të djersiten  ose të përjetojnë ndonjë shqetësim.