Highlight Shëndeti

Pse mushkonjat kafshojnë disa njerëz më shumë se të tjerët?

Ka shumë teori se pse mushkonjat sulmojnë disa njerëz ndërsa lënë të tjerët vetëm.

Personat më të mëdhenj me trup, të cilët lëshojnë më shumë CO2, ata që pinë birra dhe njerëzit që djersitën më shumë, janë nën kontrollin e tyre, me sa duket më tërheqës për mushkonjat.

Tani e dimë një gjë të sigurt – se gjenetika dhe kimia e trupit të një individi janë çelësat për të kuptuar këtë tërheqje fatale.

Statistikisht, vetëm një në dhjetë njerëz janë veçanërisht tërheqës ndaj mushkonjave.

Pse mushkonjat kafshojnë disa njerëz më shumë se të tjerët?

 

Pse mushkonjat sulmojnë disa njerëz dhe jo të tjerët?

Le të shohim se çfarë mushkonjat kërkojnë kur ulen në lëkurën tonë për të “sulmuar”. Pa asnjë shenjë të seksizmit mund të themi se vetëm mushkonjat femra do të kafshojnë. Pasi kanë nevojë për gjak gjitarësh për të ushqyer vezët e tyre.

Eksperimentet e kanë provuar këtë; shkencëtarët kanë testuar preferencat e llojeve të ndryshme të mushkonjave dhe kanë rezultate të ndryshme.

Mushkonjat zgjedhin dhe ata duan më të mirën për vezët e tyre. Ne prodhojmë kimikate dhe mikrobe të cilat përbëjnë aromën tonë unike të trupit. Ata e dinë pikërisht përzierjen e duhur kimike dhe aromën e saj, sepse kjo përfaqëson me saktësi gjakun që ata dëshirojnë. Ata gjithashtu mund të zbulojnë këto aroma tërheqëse deri në 30 metra larg!

Çfarë e bën këtë përzierje kimike?

Thjesht mendoni se kemi 100 trilion mikrobe, që është dhjetëfishi i numrit të qelizave njerëzore që posedojmë.

Ne kemi një nënshkrim unik mikrobial, i cili është kryesisht për shkak të gjenetikës. Kjo do të përcaktojë se çfarë lloji të baktereve strehojmë në zorrën dhe trupin tonë. Këto mikrobe janë një pjesë thelbësore e sistemit tonë imunitar, kështu që larja shpesh nuk do të bëjë ndonjë të mirë.

Lloji i gjakut është një faktor tjetër

Mushkonjat janë të dhënë edhe pas gjakut dhe nëse ajo ndjehet mirë, ju do të jeni një objektiv. Në një eksperiment të kufizuar, u zbulua se mushkonjat preferonin njerëzit me llojin e gjakut O dy herë më shumë se ata me tipin A.