Highlight Shëndeti

Pse duhet të masazhoni këmbët para se të flini?

masazhoni këmbët

Me lehtësi mund të themi se masazhi është një nga artet më të vjetra shëruese. Masazhi është praktikuar për mijëra vjet. Sipas ekspertëve, ka më shumë se 80 stile terapie të masazhit me një shumëllojshmëri të gjerë të presioneve, lëvizjeve dhe teknikave. Dhe, këto stile masazh përfshijnë shtypjen, fërkimin, ose manipulimin e muskujve dhe indeve të tjera të buta me duar dhe gishta.

Hinduët e lashtë, persët dhe egjiptianët përdorën teknikat e masazhimit për sëmundje të ndryshme dhe çështje shëndetësore. Dhe sot, si pjesë e pranuar e shumë programeve të rehabilitimit fizik, masazhi përdoret për shumë kushte kronike, duke përfshirë dhimbjen e shpinës, artritin, lodhjen, tensionin e lartë, diabetin, rënien e imunitetit, infertilitetin, ndërprerjen e pirjes së duhanit dhe depresionin.

Siç kemi përmendur më parë, masazhi mund të zbatohet me duart, gishtat, bërrylat, gjunjët, këmbët, ose një pajisje masazhuese. Por, a e dini se një nga masazhet më të mira është masazhi i këmbëve? Tani ndoshta pyetni veten – pse? Epo, kjo është e lehtë për t’u përgjigjur – sepse disa pjesë të këmbëve tona janë të lidhura me organe të ndryshme në trupin e njeriut.

 

Zonja dhe zotërinj, masazhoni këmbët çdo natë para se të shkoni në shtrat dhe ju do të ndjeni këto efekte pozitive:

 

Përmirëso shëndetin e lëkurës suaj;

Është e dobishme për qarkullim të dobët të gjakut;

Do të përmirësojë gjumin tuaj;

Zvogëlon efektin e edemës, gjatë shtatzënisë;

Mirëmban funksionet e duhura të organeve;

Ndihmon me këmbët e lodhura;

Këtu janë 6 teknikat e vetë-masazhit. Këto teknika janë shumë të thjeshta. Ju vetëm duhet të ndiqni udhëzime. Ja se çfarë duhet të bëni:

 

Mbajini gishtat e këmbës me një dorë dhe me dorën tjetër kyçin e këmbës. Pastaj, duhet të rrotulloni ngadalë këmbën, së pari në një drejtim, pastaj në tjetrën.

Shtyjeni thembrat me një dorë në anën e pasme të këmbës (anën e thonjve) dhe me dorën tjetër në drejtim të kundërt për rreth 15 sekonda.

Mbajeni këmbën në të dyja anët me të dy duart. Pastaj, duhet ta ktheni në një anë dhe pastaj në anën tjetër disa herë. Kjo është!

Tërhiqeni çdo gisht – një nga një.