Highlight Të tjera

Pozitiviteti arrihet përmes mirënjohjes

pozitiviteti

Praktikimi i mirënjohjes është ndër elementet kryesore për arritjen e pozitivitetit. Mirënjohja është më shumë se një ndjenjë, është një veprim. Dhjetra studime kanë treguar se mirënjohja është e mirë për ju. Ajo ndryshon perspektivën tuaj pothuajse menjëherë, dhe shpërblimet vazhdojnë të rriten sa më shumë që praktikoni. Mirënjohja ju ndihmon të ndjeheni më pozitiv, rrit marrëdhëniet tuaja me të tjerët, inkurajon dhembshurinë dhe rritë ndjenjat e lumturisë.

Disa njerëz janë natyrisht më të lartë në “mirënjohje të tipareve”, gjendjen e natyrshme të ndjenjës së mirënjohjes. Megjithatë, ju mund të nxisni një “qëndrim mirënjohjeje” pa marrë parasysh se çfarë niveli të “mirënjohjes së karakterit” keni natyrisht!

Në marrëdhëniet me njerëzit dhe situatat e caktuara, mos iu afrohuni atyre sikur ju “meritoni” diçka prej tyre. Kjo nuk do të thotë që ju besoni se nuk meritoni asgjë, dhe kjo nuk do të thotë që ju vendosni me keqtrajtim apo mosrespektim. Kjo vetëm do të thotë se duhet të përpiqesh t’i qasesh gjërave pa u ndier se ti je “i drejtë” për një rezultat, veprim ose përfitim të caktuar.

Ndani mirënjohjen tuaj me të tjerët. Ndarja e ndjenjave të mirënjohjes me të tjerët ju ndihmon të “vendosni” ato ndjenja në kujtesën tuaj. Gjithashtu mund të frymëzojë ndjenja pozitive tek njerëzit me të cilët ndani.

Shihni nëse keni një mik i cili do të jetë “partneri juaj i mirënjohjes” dhe do të ndani tri gjëra për të cilat ju jeni mirënjohës njëri me tjetrin çdo ditë.

Bëni një përpjekje për të njohur të gjitha gjërat e vogla pozitive që ndodhin gjatë gjithë ditës. Shkruani ato në një revistë, fotot e parakohshme për Instagramin tuaj, shkruani rreth tyre në Twitter – çfarëdo që ju ndihmon të njihni dhe mbani mend këto gjëra të vogla për të cilat jeni mirënjohës.

Shijoni këto gjëra të mira. Njerëzit kanë një tendencë të keqe të përqëndrohen në gjërat negative dhe le të rrëshqasin gjërat pozitive që përjetojnë. Kur vëreni gjërat pozitive në jetën tuaj, lini vetës hapësirë për t’i kuptuar dhe vlerësuar me kujdes.