Highlight Lifestyle

Pesë këshilla për të mësuar në mënyrë efikase

këshilla

Një hulumrim i ri tregon mënyra shumë të lehta për të mësuar në mënyrë efikase.

Nëse kjo është një teknologji e re, një gjuhë e huaj, ose një aftësi për të qenë konkurues, kjo sigurisht nënkupton të mësosh gjëra të reja. Gati dy të tretat e punonjësve të SHBA kanë marrë një kurs ose kanë kërkuar trajnim shtesë për të avancuar karrierën e tyre, sipas një studimi të Peë Research Center. Ata raportojnë se rezultatet kanë përfshirë një rrjet të zgjeruar profesional, punë të re ose rrugë të ndryshme karriere.
Të jesh një nxënës i shpejtë mund të të japë një avantazh edhe më të madh. Shkenca dëshmon se ka gjashtë mënyra për të mësuar dhe mbajtur diçka më të shpejtë.

1. Mëso, sikur po i shpjegon dikujt;

Nëse e imagjinoni se do t’ju duhet t’i mësoni dikujt tjetër materialin ose detyrën që po përpiqeni të kuptoni, mund të përshpejtojeni të mësuarit tuaj dhe të mos harroni shumë. Pritja ndryshon mendjen tuaj, në mënyrë që të angazhoheni në qasje më efektive për të mësuar se sa ata që thjesht mësojnë të kalojnë një provë, sipas John Nestojko, një studiues pasuniversitar në psikologji dhe bashkëautor i studimit. Në anën tjetër fjetja midis dy pjesëve mësimore përmirëson ndjeshëm mbajtjen mend.

2. Mësoni në periudha të shkurtra dhe të shpeshta;

Ekspertët në Qendrën e Universitetit Shtetëror të Luizianës për Sukses Akademik sugjerojnë të përkushtohen 30-50 minuta për të mësuar materiale të reja. “Çdo gjë më pak se 30 nuk është e mjaftueshme, por çdo gjë më shumë se 50 është shumë informacion për trurin tuaj për të marrë në të njëjtën kohë”. Pasi të keni përfunduar,bëni një pushim prej pesë deri në 10 minuta para se të filloni një sesion tjetër. Sesionet e shkurtra dhe të shpeshta të të mësuarit janë shumë më të mira se ato më të gjata.

3. Merrni shënime me dore;

E dijmë që në kompjuter ruajmë më lehtë shënimore se sa kur shkruajmë me dorë. Por, duke shkruar ju mësoni dhe të kuptoni më mirë. Studiuesit në Universitetin Princeton dhe UCLA zbuluan se kur nxënësit morën shënime me dorë, ata dëgjonin më aktivisht dhe ishin në gjendje të identifikonin koncepte të rëndësishme.

4. Bëni pushime gjumi;

Koha e pushimeve është e rëndësishme kur bëhet fjalë për mbajtjen e asaj që mësoni dhe bërja e gjumit midis sesioneve të mësimit mund të rrisë kujtesën tuaj deri në gjashtë muaj më vonë, sipas një studimi të ri të publikuar në Shkencën Psikologjike.

“Rezultatet tona sugjerojnë se gjumi i ndërthurur midis seancave praktike çon në një avantazh të dyfishtë, duke zvogëluar kohën e kaluar të rimësimit dhe duke siguruar një ruajtje më të mirë afatgjatë sesa vetëm praktika”, shkruan shkencëtarja psikologjike Stephanie Mazza e Universitetit të Lionit.

5. Mëso metoda të reja mësmi dhe kombinoj ato;

Kur të mësoni një aftësi të re motorike, duke ndryshuar mënyrën se si praktikoni, mund t’ju ndihmojë ta zotëroni atë më shpejt, sipas një studimi të ri në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins. Në një eksperiment, pjesëmarrësve iu kërkua të mësonin një detyrë të bazuar në kompjuter. Ata që përdorën një teknikë të modifikuar të të mësuarit gjatë sesionit të tyre të dytë u kryen më mirë se ata që përsëritën të njëjtën metodë.
Gjetjet sugjerojnë se rikonsolidimi – një proces në të cilin kujtohen njohuritë ekzistuese dhe modifikohen me njohuri të reja – luan një rol kyç në forcimin e aftësive motorike.