Highlight Shëndeti

Pastroni sinuset në vetëm dy hapa!

sinuset

Ju dëgjoni fjalën sinus shpesh, por e dini se çfarë janë dhe çfarë bëjnë ato?

Interesante është që sinuset janë ‘xhepat’ ajrorë pas eshtrave të fytyrës suaj të sipërme, midis syve tuaj, dhe pas faqeve, hundës dhe ballit.

Kjo është e drejtë; sinuset janë vetëm hapësirat ajrore në eshtrat e kafkës dhe të fytyrës!

Në total, ne kemi katër kavitete të çiftëzuara ose sinuse.

Kjo është ajo që bëjnë sinuset që është shumë më e rëndësishme. Sinuset përbëjnë pjesën e sipërme të traktit të frymëmarrjes, që shtrihen nga hunda deri në fyt. Sinalizat tona paranasale, ose zgavrat e ajrit në kockat e kafkës pranë hundës, ndihmojnë për të hidratuar dhe filtruar ajrin e thithur përmes pasazheve të hundës.

Në fjalë të tjera, këto kavitete të thjeshta të ajrit në mënyrë aktive filtrojnë dhe heqin grimcat nga ajri që marrim frymë!

Pse duhet të pastrojmë sinuset?

Pa dyshim që jeni ftohur më parë. Nëse keni pasur një të ftohur vërtetë të keqe, atëherë e dini se si ndihet një kokë “e mbushur” (“e tmerrshme” ose “e mjerueshme” do të ishte përshkrimi i duhur këtu.)

Pse ndihesh kështu? Për shkak se virusi sulmon traktin e sipërm të frymëmarrjes. Ky sulm shkakton që sinuset tuaj të fryhen dhe të mbushen me mukozë.

Ja një mënyrë për të pastruar sinusët:

– Shtyni gjuhën drejt pjesës së lartë të gojës.
– Ushtroni trysni mes vetullave në drejtim të tyre.
– Bëjeni këtë për 20 sekonda.

Mund të vëreni që mukoza do të largohet, dhe kjo është ajo që doni.