Highlight Shëndeti

Pasojat e pagjumësisë në shëndet!

gjumi

Gjumi është aq thelbësor për shëndetin tuaj, njëjtë si ushqimi dhe uji. Megjithatë, shpesh, për shkak të angazhimeve të shumta, lëmë anash gjumin, dhe kufizojmë orët e fjetjes. Dhe kështu bëjmë gjëra dytësore prioritet. Dhe, pastaj edhe kur bijmë  në gjumë nuk arrijmë të flemë. Kafet e shpeshta që pimë gjatë ditës e bëjnë edhe më të vështirë këtë proces, sepse ato ndikojnë  drejtpërdrejt në trurin tonë dhe në  ciklet e gjumit.  Edhe stres është një shkaktar që po dëmton njerëzit, po dëmton shëndetin e tyre dhe gjumin e rehatshëm.

Për sa gjumë keni nevojë?

Fondacioni Kombëtar i Gjumit zhvilloi një studim dyvjeçar, i përbërë nga 18 shkencëtarë dhe studiues kryesorë. Ata  botuan  rezultatet e tyre në 2017, duke renditur gjetjet e tyre mbi sasitë minimale të gjumit që njerëzit kanë nevojë në çdo moshë.

Numri i orëve të rekomanduara është:

Të sapolindurit: 14 – 17 orë

Foshnjat: 12 – 15 orë

Para shkollor: 10 – 13 orë

Fëmijët e moshës shkollore: 9 – 11 orë

Adoleshencë: 8 – 10 orë

Të rriturit dhe të rriturit e rinj: 7 – 9 orë

Të rriturit e moshuar: 7 – 8 orë

Dhe, duke mos fjetur mjaftueshëm  trupi dhe truri ynë  mund të ketë pasoja serioze duke përfshirë:

-Dobësohet sistemi imunitar

-Humbin prqëndrimin

-Shtojmë peshë

-Rrezik më të lartë të diabetit

-Humbja e dëshirës seksuale

-Plakja e përshpejtuar

-Rritet rreziku i sëmundjeve të zemrës, goditjeve në zemër dhe kancerit

Në fakt, sipas Fondacionit Kombëtar të Gjumit, të rriturit që flenë më pak se gjashtë orë në natë kanë dy herë më shumë gjasa të kenë një goditje në tru apo sulm në zemër ndaj atyre që flenë gjashtë deri në tetë orë në natë – pavarësisht moshës, peshës, pirjes së duhanit ose ushtrimit zakonet.

Gjithashtu shqetësuese është lidhja midis gjumit dhe kancerit. Llojet e kancerit më shpesh të lidhura me rrezik më të lartë janë prostata, kolorektali dhe gjiri. Është gjithashtu me vlerë të përmendet se apneja e gjumit është e lidhur me një rrezik më të lartë të çdo lloji të kancerit.

Një studim i vitit 2013 i publikuar në Epidemiologjinë, Biomarkuesit dhe Parandalimin e Kancerit “identifikoi një rrezik të dyfishtë të zhvillimit të kancerit të prostatës tek njerëzit me pagjumësi.” Një studim i botuar në revistën Cancer në 2010, raportoi se ata që flenë më pak se gjashtë orë në natë kanë një rreziku prej 50% më të lartë të kancerit kolorektal.

Një tjetër studim i vitit 2012 sugjeron se gjumi i papërshtatshëm është i lidhur me rikthimin e kancerit dhe rrezikun për kancer të gjirit.