Highlight Storie Inspirimi

Parime që duhet ti zbatoni për të jetuar një jetë më të lumtur!

parime

Zbatimi i disa parimeve për një jetë më të lumtur është e thjeshtë.

Të gjithë ne synojmë të jetojmë një jetë që na bën të ndihemi mirë dhe të lumtur. Dhe ky synim ngjason me stoicizmin si doktrinë filozofike e periudhës së lashtë greko-romake. Kjo doktrinë pranonte botën e jashtme materiale, por predikonte etikën idealiste si nënshtrim ndaj fatit dhe e kërkonte lumturinë te jetesa në përputhje me natyrën.

Stoicizmi është kryesisht i koncentruar në dy gjëra:

Lumturi

Potencial

Kur vjen puna për të, këto janë me të vërtetë dy gjërat që ne të gjithë kërkojmë.

Ne duam të jetojmë një jetë të lumtur dhe të kuptojmë potencialin tonë të plotë.

Ndaluni një moment për të menduar për këtë.  Nëse bëheni gjithçka që keni imagjinuar se mund të bëni  ndonjëherë dhe keni gjetur lumturinë, çfarë tjetër  ju ka mbetë?

Këtu janë njëmbëdhjetë parime stoike që duhet të përdoren për një jetë më të kënaqshme:

Mendja është fuqia jote

Ju keni pushtet mbi mendjen tuaj – jo jashtë ngjarjeve. Kuptoni këtë dhe do të gjeni forcë.

– Marcus Aurelius

Një nga gjërat që ka ndihmuar stalinizmin të dalë në popullaritet është se ajo ka shumë gjëra të përbashkëta me filozofinë që shpesh shoqëron meditimin e vëmendjes.

Ky parim  ka gjithçka të bëjë me vetëdijen dhe të kuptuarit se duke kontrolluar mendjen tuaj, ju jeni në gjendje të jetoni një jetë më të lumtur dhe më paqësore.

E vetmja gjë që ju duhet është të keni  kontroll mbi mendjen tuaj. Ju mund të punoni për të ndikuar në rrethanat e jashtme, por kjo është një përpjekje që mund të has në kundërshtime.

Duke mësuar për të zotëruar mendjen, ju do të zotëroni jetën tuaj dhe të kuptoni një fuqi shumë më të madhe se çdo gjë jashtë vetes.

 2.Koha është burimi juaj më i çmuar

Të mos jetosh sikur të kishit vite të pafund para jush. Vdekja ju errëson. Ndërsa jeni të gjallë dhe të aftë – të jeni të mirë.

– Marcus Aurelius

Ne kuptojmë në një bazë logjike se koha jonë është e fundme. Megjithatë, mënyra se si shumica prej nesh jeton është kontradiktore me këtë. Ne i humbim vitet në punët që ne urrejmë, qëndrojmë me njerëz që nuk jemi plotësisht të lumtur për të qenë dhe përgjithësisht pranojmë situata që nuk na bëjnë të ndihemi plotësisht të përmbushur.

Kujtohuni rregullisht se koha është burimi juaj më i çmuar. Ju keni vetëm kaq kohë për të jetuar, kështu që përpiquni me zell për të jetuar në një mënyrë që do t’ju bëjë të ndjeni lumturinë.

3.Jini të pranishëm

Aftësia për të qënë në heshtje me veten, të pranishëm në mënyrë paqësore dhe të vetëdijshëm për atë që po ndodhë rreth jush, është një shenjë që ju keni punuar shumë për cilësinë e mendjes suaj.

Megjithatë, ju mund të filloni të praktikoni këtë tani pa ndonjë sfond ose trajnim fare. Thjesht  ndaloni një moment për të qenë me veten në heshtje. Vini re ndjenjën e frymëmarrjes, ngritjen e gjoksit, ndjenjat në trup, dhe përvojat shqisore rreth jush.

Thjeshtë të jesh në moment është një përvojë e fuqishme plot përfitime. Përfitoni nga kjo.

4.Jini mirënjohës për atë që keni

Përfitimet e mirënjohjes mbështeten tani nga hulumtimet, por Marcus Aurelius dhe stoikë të tjerë flasin për moshën e tij të fuqisë para nesh.

Jini mirënjohës për atë që keni. Jo sepse është e gjitha që keni ose se nuk do të fitoni më shumë, por për shkak të ndryshimit në mendjen që krijon mirënjohja. Mirënjohja ndryshon mendjen nga “Unë kam nevojë”, “Nuk kam mjaft” dhe “Uroj që të kisha” për “Unë jam aq i lumtur që kam”, “Unë jam mirënjohës që jam” dhe “Unë”  gëzohem unë mund. “Përpjekja e nevojshme për të ndryshuar këtë është minimale, por ndryshimi në atë se si ndiheni me kalimin e kohës është monumental.

5.Mos kërkoni lumturi në gjëra materiale

Pasuria nuk konsiston në zotërim të madh, por në pak dëshira.

Materializmi i tepruar është vetëm një shenjë tjetër e asaj që e quajmë “boshllëk” – kjo është rezultat i

Kërkoni lumturi të vërtetë dhe afatgjatë duke u bërë me njerëzit që doni të bëni gjërat që doni.

6.Shih se gjithçka që përjetojmë vjen nga brenda

Është e lehtë të harrosh se çdo gjë që përjetojmë ndodhë në hapësirën midis veshëve tanë: frikë, zemërim, keqardhje, gëzim, dhembje, paqe, mendime të dyta, mbingarkesë, stres, besim dhe gjithçka në mes. Emocionet tona përcaktojnë përvojat tona. Dhe është në tru se ne vendosim se çfarë emocionesh duhet t’i përgjigjen bazuar në këto përvoja. Mësoni të menaxhoni domenin e emocioneve tuaja dhe do të mësoni se si të zotëroni një pjesë të madhe të lumturisë.

7.Zbatoni atë që mësoni

Mos thuaj vetëm që ke lexuar libra. Tregoni se përmes tyre keni mësuar të mendoni më mirë, të jeni një person më diskriminues dhe reflektues. Librat janë peshat e trajnimit të mendjes. Ata janë shumë të dobishëm, por do të ishte një gabim i keq të supozohej se njëri ka bërë përparim thjesht duke e brendësuar përmbajtjen e tyre.