Highlight Shëndeti

Paralajmërime të hershme shëndetësore që gratë kurrë nuk duhet ti injorojnë!

“Pas gruas, lulet janë gjëja më e bukur që Perëndia i ka dhënë botës.” ~ Christian Dior

Një nga gjërat që përballohen më së vështiri në jetë është diagnostikimet nga ndonjë sëmundje dhe pranimi i realitet. Ne mundohemi të kontrollojmë shëndetin tonë, megjithatë janë disa gjëra të cilat nuk mund të kontrollohen.

Është një e vërtetë fatkeqe që gratë janë të ndjeshme ndaj shëndetit se sa burrat. Gratë, në fund të fundit, janë të lindura biologjikisht për të riprodhuar. Përveç kësaj, gratë vazhdojnë të ballafaqohen me margjinalizimin në atë që deri më sot është dominimi i burrave në ruajtjen e kornizës gjithëpërfshirëse të shoqërisë globale.

Të dyja faktet e mësipërme mund të ndihmojnë në shpjegimin pse gratë kanë më shumë gjasa të vuajnë nga një çrregullim i shëndetit mendor.

Unik Portal ju sjell disa informacione mbi paralajmërimet e hershme shëndetësore që gratë kurrë nuk duhet ti injorojnë.
  1. Dhimbje koke

Shanset janë që dhimbja e rëndë që ndjeni në kokë herë pas herë të jetë migrenë. Megjithatë, nëse dhimbja nuk është e bashkuar me ndonjë simptomë tjetër të lidhur me migrenën (p.sh., shtrembërimet vizuale, ndjeshmëria ndaj dritës, vizioni i paqartë) atëherë duhet të bëni një kontroll mjekësore.

2.Sindroma e lodhjes kronike

Sindroma e lodhjes kronike (CFS) përcaktohet si: “një gjendje e dobësuar që karakterizohet nga lodhje ekstreme ose lodhje që nuk largohet me pushim dhe nuk mund të shpjegohet me një gjendje mjekësore themelore”. CFS ndodh tek gratë 3 deri në 5 herë më shpesh se meshkujt.

Simptomat e CFS përfshijnë dhimbje koke, nyjet limfatike në zorrë ose qafë, dobësim të kujtesës. Nëse keni dhimbje progresive të përbashkët ose jeni në depresion, rekomandohet që të kontrolloheni tek një mjek.

3.Sëmundja “Lupus”

Lupus është një sëmundje kronike auto-imune që mund të dëmtojë një numër organesh dhe krijon një sërë simptomash. 90 për qind e individëve të diagnostikuar me Lupus janë gra. Skuqjet në fytyrë; dhe ënjtja e këmbëve, duarve dhe problemet me sy janë ndër simptomat e para fizike.

Zgjidhjet e mundshme: Nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme, planifikoni një takim me mjekun tuaj: ethe, lodhje, humbje e flokëve, probleme në frymëmarrje, inflamacion të veshkave dhe probleme gastrointestinale.

4.Kanceri i gjirit

Fazat e hershme të kancerit të gjirit shpesh nuk prodhojnë asnjë simptomë. Kanceri i gjirit është shkaku kryesor i vdekjeve të kancerit në mesin e grave të moshës 15 deri në 54 vjeç.

Simptoma të tjera të kancerit të gjirit janë: dhimbja e gjirit, acarimi i lëkurës, ndryshime të lëkurës në këtë zonë dhe  ënjtja e gjirit.

Sipas klinikës “Mayo”,që trajton kancerin e gjirit shtatë hapat për të zvogëluar rrezikun e kancerit të gjirit janë: ushtrimet  e rregullta, mos konsumimi i alkoolit, ndalimi i duhanit, kufizimi i terapisë së hormoneve dhe shmangia e ekspozimit ndaj ndotjes së mjedisit dhe rrezatimit.

5.Dhimbje shpine dhe inflamacion

Derisa  dhimbja dhe inflamacioni në shpinë janë më të zakonshme tek meshkujt, ndërlikimet e këtyre simptomave janë shpesh më të rënda tek gratë. Për shembull, femrat kanë më shumë gjasa të kenë një disk me inflamacion që shtyn në dëmtim të nervave në boshtin kurrizor.