Highlight Shëndeti

Nuk do ta besoni çfarë ndodhë nëse lini duhanin qysh sot!

Siç raporton Medical News Today, pirja e duhanit është ndër shkaqet kryesore të vdekjes së parandalueshme në Shtetet e Bashkuara. Duhanpirësit janë me të vërtetë duke pasur probleme me lënien e duhanit, pasi edhe varësia fizike ndaj nikotinës dhe varësia psikologjike e aktit të pirjes së duhanit janë sfida që kërkojnë vullnet për të kapërcyer.

Shumë duhanpirës nuk mendojnë se do të shohin përfitime për një kohë pas ndalimit të pirjes së duhanit. Sidoqoftë, përfitimet reale të ndalimit të pirjes së duhanit fillojnë në aq pak sa një orë pas cigares së fundit.

Pra, çfarë ndodhë me trupin tuaj kur e lini duhanin? Ja një afat kohor që do t’iu shtyj të lini atë.

PAS 1 ORE;

Pirja e duhanit bën presionin e gjakut dhe rrahjet e zemrës të rriten. Vetëm për aq sa 20 minuta pas cigares së fundit, të dyja kthehen në normale dhe qarkullimi I gjakut mund të fillojë të përmirësohet.

PAS 12 orëve;

Tymi i një cigareje përmban monoksid karboni, ndër toksina të tjera të njohura. Monoksidi i karbonit mund të jetë fatal në doza të larta, pasi lidhet me hemoglobinën, duke e parandaluar atë që të lidhet me oksigjen (dhe duke shkaktuar kështu mungesën e tij në trup).

Brenda 12 orëve nga cigarja e fundit, trupi juaj arrin të pastrojë veten nga monoksidi i tepërt i karbonit dhe nivelet e oksigjenit fillojnë të rriten.

PAS 1 DITE;

Duhet vetëm 1 ditë që rreziku i sulmit në zemër të ulet.

Pirja e duhanit është e njohur për rritjen e rrezikut të sëmundjeve koronare të zemrës duke ulur kolesterolin e mirë. Ajo gjithashtu rrit mpiksjen e gjakut dhe ngre presionin e gjakut, duke ngritur kështu rrezikun e sulmit. Këto efekte negative fillojnë të zvogëlohen plotësisht deri në këtë kohë.

Për më tepër, ju nevojitet vetëm 1 ditë për normalizimin e niveleve të oksigjenit tuaj, duke ju mundësuar aktivitetin fizik dhe ushtrime më lehtë.

 PAS 3 DITE;

Nivelet e nikotinës në trup janë ulur dhe ndërsa kjo është e shëndetshme, do të shkaktojë një tërheqje të nikotinës. Në këtë moment, shumica e njerëzve kanë gjasa të përjetojnë dhimbje koke të rënda, emocione të ndryshme dhe nervozizëm.

PAS 1 MUAJI;

Funksioni i mushkërive fillon të përmirësohet. Kollitet dhe gulçimi janë zvogëluar, kapaciteti i mushkërive përmirësohet dhe mushkëritë shërohen.

PAS 1-3 MUAJVE;

Qarkullimi i gjakut vazhdon të përmirësohet.

PAS 9 MUAJVE;

Mushkëritë përjetojnë një shërim të rëndësishëm.

Kjo do të thotë një rënie të konsiderueshme në frekuencën e infeksioneve të mushkërive, sepse janë në gjendje të bëjnë punën e tyre siç duhet.

PAS 1 VITI;

Rreziku për sëmundjet koronare të zemrës bie për 50% dhe do të vazhdojë të bjerë më tej.

PAS periudhës 1 vjeçare, trupi fillon shërimin plotësisht nga efektet toksike që duhanpirja kishte mbi të. Enët e gjakut kthehen në kapacitetin e tyre fillestar, gjasat për të krijuar mpiksjen e gjakut janë ulur dhe shanset për zhvillimin e kancerit të mushkërive, gojës ose kancerit të pankreasit bien dukshëm.

Pirja e duhanit ka treguar të ketë një korrelacion të fortë me rrezikun e zhvillimit të sëmundjes koronare të zemrës. Mund të duhen më shumë për një ish-duhanxhi që të arrijë një gjasë të zhvillimit të sëmundjes së zemrës koronare të barabartë me atë të një jo-duhanxhi, në mesin e kushteve të tjera të nxitura nga pirja e duhanit.