Familja Highlight

Nëse dëshironi të keni një familje të lumtur, duhet të dini trekëndëshin e Karpmanit

familje të lumtur

Trekëndëshi i Karpmanit është modeli më i përhapur i marrëdhënieve mes njerëve.

Njerëzit manipulojnë njëri tjetrin, varen nga njëri tjetri – dhe lodhen nga kjo.

Nuk ka shumë lumturi në këto lloj lidhjesh, dhe njerëzit bëhen shumë dembel për të ndryshyuar ndonjë gjë.

Sidoqoftë ka një zgjidhje:

Ky trekëndësh përfshinë tre role: viktima, ndjekësi dhe shpëtimtari. Pjesëmarrësit e këtij trekëndëshi shpepsh ndërrojnë rolet. Por një gjë nuk ndryshon: të gjithë janë manipulues.

Viktima

Për një viktimë, jeta është thjesht dhimbje dhe vuajtje. Gjithkush është i padrejtë, viktima është gjithmonë e lodhur për t’u përballur me botën mizore.

Viktima ndihet e frikësuar, e ofenduar ose e turpëruar. Ai ose ajo është xheloz dhe ziliqar.

Ai ose ajo i mungon koha, fuqia dhe dëshira për të përmirësuar jetën e tij. Një viktimë ka frikë nga jeta dhe pret vetëm diçka të keqe prej saj.

Ndjekësi

Ai ose ajo gjithashtu mendon se jeta është armik dhe burimi i të gjitha problemeve.

Një persekutor është i tensionuar, i irrituar, i zemëruar dhe i frikësuar. Ai ose ajo nuk mund të harrojë grindjet e kaluara dhe gjithmonë parashikon probleme të ardhshme.

Ky person kontrollon dhe kritikon njerëzit e tij më të afërt, ndjen një ngarkesë të padurueshme të përgjegjësisë dhe bëhet i lodhur për shkak të saj. Persekutuesi nuk ka energji.

Shpëtimtari

Një shpëtimtar ndjen keqardhje për një viktimë dhe zemërim ndaj një ndjekësi. Ai ose ajo ndihet më i rëndësishëm se të gjithë të tjerët dhe është krenar për misionin e tyre të lartë.

Në fakt, një shpëtimtar nuk e shpëton askënd, sepse askush nuk i kërkoi atij ose asaj të bënte atë. Rëndësia e një shpëtimi është një iluzion. Ai ose ajo synon të arrijë vetë-afirmimin, jo në dhënien e ndihmës askujt.

Si funksionon kjo?

Një ndjekës nuk mund të lërë vetëm një viktimë, dhe e kritikon dhe e stërvit atë. Viktimë përpiqet shumë, dhe rënkon. Një shpëtimtar siguron rehati dhe jep këshilla dhe një shpatull për të qarë. Pjesëmarrësit ndryshojnë rolin e tyre kohë pas kohe.

Nëse dëshironi të dilni nga ky trekëndësh atëherë:

Viktima kthehet në një hero. Tani, në vend që të ankohet për fatin e tij ose të saj, një person do të luftojë fatkeqësinë dhe do të ndihet I lumtur për këtë.

Ndjekësi kthehet në një filozof. AI nuk kritikon, por shqetësohet për rezultatin. Ai pranon cdo rezultat ppërfundimtar sepse e di që cdo gjë do të bëhet mirë në fund.

Shpëtimtari kthehet në një motivues. Ai stimulon heroin që të bëjë dicka të mirë. Ai inspiron të tjerët të veprojnë.