Highlight Shëndeti

A mund të vdisni nga mbidozimi i kafesë?

mbidozimi i kafesë

Me moderim, kafeina mund të ketë efekte të dobishme. Por në doza më të mëdha mund të vendosni shëndetin tuaj në rrezik, dhe në raste të rralla, madje edhe jeta juaj mund të vihet në rrezik.

Sidoqoftë mbidoza e kafeinës është mjaft e rrallë.

 

Zakonisht përfshin doza të larta të kafeinës të marrë në formë pluhuri ose tabletë, e jo pije.

 

Doza vdekjeprurëse e kafeinës për shumicën e njerëzve, është rreth 10 gram, edhe pse kjo ndryshon nga personi në person. Një filxhan kafe ka rreth 100 deri në 200 miligramë kafeinë. Një pije e energjisë përmban diku nga 50 deri në 300 mg kafeinë. Një kanaçe e sodës zakonisht ka më pak se 70 mg.

 

Pra, edhe me pije më energjike të kafeinës, ju duhet ende për të pirë rreth 30 prej tyre në mënyrë të shpejtë për të arritur 10 gramë.

 

Shanset janë nëse përpiqeni të pini kaq shumë, trupi juaj do t’ju ndalojë para se të arrini nivele toksike.

 

Shumica e kohës, nëse njerëzit kanë simptoma akute të toksicitetit të kafeinës, ajo fillon me të përzier dhe të vjella.

Me pluhur kafeinë ose tableta, megjithatë, mund të marrësh një sasi të madhe në të njëjtën kohë. Një lugë çaji e pluhurit ka 3,200 mg kafeinë.