Highlight Të tjera

Mos i hiqni qimet në zonën e hundës tuaj. Ja pse!

Me shfaqjen e teknikave të reja, trajtimeve dhe produkteve të bukurisë, njerëzit kujdesen për pamjen e tyre gjithnjë e më shumë. Për shembull, heqja e flokëve ka evoluar dhe tani përmban disa teknika të ndryshme.

A keni vënë re ndonjëherë qime të vogla në hundë? Pavarësisht se sa shumë mund t’ju shqetësojnë, ata luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin tuaj.

Në artikullin e sotëm ne do të shpjegojmë pse heqja e këtyre qimeve nuk është një ide e mirë.

Ka dy lloje të qimeve në hundë dhe ata janë shumë të rëndësishëm:

Ato të dukshme që normalisht dëshirojmë të dalin, dhe qime të tjera shumë të vogla të quajtura vibrisa, të cilat janë përgjegjëse për filtrimin e mukusit dhe lëvizjen në pjesën e prapme të hundës. Qimet  në pjesën e parë të hundës gjithashtu filtrojnë grimca të mëdha pluhuri.

Nëse i hiqni këto qime, nuk ka asgjë për të mbajtur që do të ndalojë grimcat e pluhurit të hyjnë në trupin tuaj dhe  të shkaktojnë infeksione. Një problem tjetër është venat që ndodhen në hundë, të cilat janë të lidhura me venat që transportojnë gjakun në tru. Nëse pluhuri arrijnë aty,  mund të shkaktojnë probleme më serioze të tilla si meningjiti ose abscesi i trurit.

Për shkak të kësaj ndjeshmërie ndaj infeksioneve, zona që përfshin hundën dhe gojën tuaj njihet si “trekëndëshi i rrezikut”.

Edhe pse ato janë të rralla, këto infeksione mund të jenë mjaft serioze, veçanërisht për njerëzit me sistem imun të dobët. Për më tepër, disa infeksione mund të çojnë në vdekje, varësisht nga ashpërsia e tyre.

Por mos u bëni merak, përgjigjja është e thjeshtë. “Mos i hiqni këto qime dhe ju nuk do të keni pse të preokupoheni për shëndetin tuaj”.