Highlight Të tjera

Mënyra të përshtatshme për të thënë, “Jo” pa u ndier fajtorë

mënyra

A mund të thoni lehtë, “jo” për kolegët ose të afërmit tuaj që ju kërkojnë favore? Për shumë njerëz, kjo është një sfidë me të vërtetë e madhe. Shpesh kemi frikë të themi, “jo” edhe pse mund t’i bëjë gjërat më të lehtë për ne. Por ky zakon shpesh na bën të mërzitur dhe na detyron të bëjmë gjëra që nuk duam. Gjithkush duhet të jetë në gjendje të refuzojë diçka për njerëzit e tjerë. Për fat të mirë për ju, ky artikull do t’ju ndihmojë të fitoni këtë aftësi.

 

Këtu në Unik Portal, ne kemi mbledhur rekomandime që do t’ju ndihmojnë të mësoni si të thoni, “jo” dhe të mbani ende një marrëdhënie të qëndrueshme.

Përpiquni të kuptoni pse po thoni, “jo” për diçka.

Para se të ndërtoni një marrëdhënie me njerëzit e tjerë, duhet ta kuptoni atë që është e rëndësishme për ju dhe çfarë nuk është. Për ta bërë këtë, bëni një listë të njerëzve, gjërave dhe ngjarjeve që dëshironi të kushtoni kohën tuaj. Sepse derisa të arrini prioritetet tuaja të drejta, do të keni vështirësi të kuptoni se çfarë duhet të kaloni kohën tuaj dhe çfarë jo. Përndryshe, gjithmonë ndiheni të konfliktuar nëse keni bërë gjënë e duhur apo jo.

Ofroni një zgjedhje dhe tregoni dhembshuri!

 

Thuaj, “jo” për kërkesën, jo për personin.

Mos u shqetësoni se refuzimi juaj do ta fyejë personin sepse po përpiqeni të mbani marrëdhënien me ta. Fakti që refuzoni të ndihmoni vetëm do të thotë që ju nuk mund të ndihmoni, nuk është asgjë personale. Natyrisht, duhet të jesh i sjellshëm, por duhet të jesh i fortë kur thua, “jo”. Kjo sjellje do ta lejojë personin tjetër të kuptojë që ju me të vërtetë nuk mund të ndihmoni.

 

 Shpjegoni arsyet

Jo të gjithë mund të refuzojnë të bëjnë diçka pa shpjeguar arsyen. Dhe personi që ju pyet për një favor pret të paktën disa fjalë nga ju. Ju nuk duhet të jepni një shpjegim shumë të gjatë dhe të detajuar, vetëm tregoni atyre rreth rrethanave se pse po refuzoni të ndihmoni. Ndoshta ju jeni në nxitim për të parë mjekun ose jeni shumë të lodhur dhe keni nevojë për të pushuar, ose nuk doni të ndihmoni për shkak të disa arsyeve të tjera. Jini të ndershëm me personin.

 

 

Shto një kompliment kur refuzon

Refuzoni të ndihmoni dikë, por ta ktheni atë në një kompliment për personin. Për shembull, “Faleminderit për të kujtuar mua”, ose “Unë e vlerësoj që më keni pyetur më parë.” Ju mund t’u dëshironi atyre edhe fat të mirë.

 

Jini gati për të zgjedhur

Shpesh është e vështirë të thuhet, “jo” jo  sepse kemi frikë nga fyerja e njerëzve, por sepse nuk duam të humbasim një mundësi. Në një situatë si kjo, një refuzim nuk është vetëm një mundësi e humbur, por është gjithashtu një kompromis. Mos harroni këtë: Kur ne refuzojmë të bëjmë diçka, ne pranojmë të bëjmë diçka tjetër. Kjo do të thotë që jeni vetëm duke zgjedhur një nga dy mundësitë.

Kjo është mënyra të përshtatshme për të thënë, “Jo” pa u ndier fajtorë.