Highlight Shëndeti

Menopauza tek meshkujt?

menopauza

Simptomat e menopauzës femërore janë të njohura mirë, të dokumentuara mirë dhe të trajtuara siç duhet nga mjekët. Edhe pse është studiuar gjerësisht për të përmirësuar cilësinë e jetës së grave, është e pamohueshme që menopauza e grave tashmë ka disa trajtime për të përmirësuar jetën e grave në përgjithësi.

 

Megjithatë, jo vetëm gratë që vuajnë nga ndryshimet hormonale kur arrijnë një moshë të caktuar. Meshkujt gjithashtu kanë vështirësi në ruajtjen e balancës delikate hormonale, kur fillojnë të afrohen me moshën e mesme.

 

Ky fenomen quhet andropauzë, ose “menopauzë mashkullore”.

 

Simptomat e menopauzës mashkullore janë të ngjashme, edhe pse ato janë më pak të njohura dhe ka pak trajtime në dispozicion. Tani e dimë se njerëzit fillojnë të ndiejnë shenjat e para të menopauzës mashkullore që nga mosha 40 vjeçe, kur trupi fillon të ketë një mungesë testosteroni.

 

Kur gratë hyjnë në menopauzë, diku ndërmjet moshës 45 dhe 55, ata tashmë po përjetojnë simptoma. Megjithatë, vetëm një pakicë e njerëzve njeh simptomat e menopauzës mashkullore.

 

Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme për meshkujt të jenë në gjendje të lexojnë shenjat e trupit të tyre dhe të dinë se si të merren me një nga fazat më delikate të jetës së tyre.

Meshkujt mbi 40 vjeç duhet të kërkojnë ndihmë mjekësore në qoftë se ata kanë disa nga këto simptoma të menopauzës mashkullore që janë listuar më poshtë:

 

  1. Zvogëlimi i oreksit seksual;
  2. Flokë dhe lëkurë shumë të thatë;
  3. Rritja e djersës;
  4. Përqendrimi i problemeve;
  5. Dobësi e muskujve dhe pagjumësia;
  6. Ankthi dhe / ose nervozizmi;
  7. Ndryshimet në përbërjen e kockave.

 

Procesi i plakjes është normal dhe nuk duhet të jeni dramatik në lidhje me këtë çeshtje. Të gjithë ju duhet të bëni është të praktikoni zakone të mira për të trajtuar me sukses andropauzën. Këtu janë disa shembuj të asaj që mund të bëni:

 

– Bëjeni zakon të bëni kontroll vjetor për të shmangur ndonjë sëmundje;

– Mbani një dietë të shëndetshme për të shmangur shtimin e peshës;

– Rritja e konsumit tuaj të peshkut të pasur me yndyra të shëndetshme, të tilla si sardelet dhe salmoni, të cilat janë burime të mëdha të acideve yndyrore dhe kalciumit;

– Përdor fruta çdo ditë;

– Pini 2 litra ujë çdo ditë për të përmirësuar metabolizmin dhe hidratimin e trupit;

– Nëse pini duhan ose konsumoni alkool, ndaloni;

– Përfshini stërvitje në rutinën tuaj të përditshme për të paktën 20 minuta për të parandaluar simptomat e andropauzës nga përkeqësimi.

– Konsideroni terapi natyrore si akupunktura dhe homeopati për të ndihmuar në rivendosjen e niveleve të testosteronit. Këto terapi gjithashtu lehtësojnë disa simptoma të tjera fizike dhe emocionale të menopauzës mashkullore.