Highlight Të tjera

Mendime të gabuara të trurit brenda ditës!

mendimet

Se sa i mahnitshëm është truri ynë kjo nuk vihet në diskutim. Duket se truri ynë vazhdimisht përpiqet të parashikojë se si funksionon bota. Çështjet fillojnë kur modelet e brendshme të botës që ndërton truri nuk korrespondojnë me realitetin. Në këtë artikull, do të shihni një listë të disa gabimeve dhe paragjykimeve të dukshme që mund të shmangen sapo të bëheni të vetëdijshëm për ekzistencën e tyre.

Ne në Unik kemi mbledhur disa vrojtime psikologjike të habitshme që janë provuar shkencërisht. Shikoni këtë listë për të kuptuar se si të merrni maksimumin nga truri juaj!

 

  1. Paradoksi i zgjedhjes

Çuditërisht, njerëzit preferojnë të kenë më pak mundësi për t’u dhënë më shumë zgjedhje. Kur ka shumë opsione për të zgjedhur, aftësia për marrjen e vendimeve është e paralizuar. Ky fenomen është provuar nga eksperimenti “jam”. Kur paraqiten me shumë kavanoza, vetëm 3% e konsumatorëve bëjnë blerje. Kur numri i opsioneve ishte i kufizuar, 30% e klientëve blejnë diçka.

  1. Efekti i fokusimit

Sipas psikologëve, është pjesa më e paharrueshme e përvojave tona të kaluara në lidhje me objektin në fjalë që është përgjegjës për udhëheqjen e vendimeve tona. Informatat e tjera thjesht injorohen. Ky paragjykim quhet “Efekti i fokusimit”.

  1. Të menduarit në grup

Fenomeni i grupit mendon se pse vendimet e këqija bëhen edhe kur ka njerëz inteligjentë dhe të arsimuar në grup: njerëzit do t’i shtypin mendimet e tyre sesa rreziku që shkaktojnë konflikt. Interesante, termi u krijua së pari në kontekstin e vendimeve politike që çuan në pasoja të tmerrshme.

4. Iluzioni i trupit të notuesit

Iluzioni i trupit të notarit rezulton nga konfuzioni i faktorëve të përzgjedhjes me rezultatet e stërvitjes së vështirë, ose më shumë në nivel global, duke ngatërruar shkakun dhe rezultatin.

5. Paragjykimet

Shumica e njerëzve priren t’i atribuojnë dështimet e tyre në rrethana të jashtme dhe suksesin e tyre me karakterin e tyre. Për njerëzit me vetëbesim të ulët, stili i atributit mund të zhvendoset. Të dyja llojet e sjelljes janë të njohura në psikologjinë dhe janë kundër produktive. Për të shmangur paragjykimin e vetë-shërbyer, njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm për të korrigjuar sjelljen e tyre dhe të jenë më të mirë me veten gjatë momenteve të dështimit.

 

  1. Psikologjia e ngjyrave

E zeza është ngjyra më popullore për telefonat dhe është ndjekur nga afër nga ngjyra e bardhë. Rezulton se zgjedhja jonë e ngjyrës tregon shumë për personalitetin tonë. Për më tepër, njerëzit e tjerë i kushtojnë vëmendje zgjedhjes sonë të ngjyrave. Nëse dëshironi të dilni nga turma, mos zgjidhni një telefon të bardhë apo të zi, pasi telefonat e zinj ju karakterizojnë  si dikush që shkon me rrjedhën dhe që nuk rrezikoni duke zgjedhur të bardhën.