Highlight Shëndeti Ushqehu shëndetshëm

Ju keni qenë duke ngrënë spinaq në mënyrën e gabuar gjatë gjithë kësaj kohe…

spinaq

Nëse keni ngrënë ndonjëherë spinaq duke menduar se do të të bënte aq i fortë sa Popeye, duhet të dish se ky lloj në fakt mund të sjellë më shumë dëm sesa përfitime, nëse konsumohet në mënyrë të gabuar. Miti i spinaqit filloi shumë kohë më parë, në 1870, me studiuesin amerikan Dr. E. Von Wolf.

Një nga artikujt e tij u botua me një gabim: numri që tregonte sasinë e hekurit të pranishëm në spinaq mungonte një pikë decimale. Kjo e bëri të duket sikur spinaqi përmbante dhjetë herë më shumë hekur se sa në të vërtetë. Gabimi ishte vërejtur pas disa dekadash, por deri atëherë ky mit tashmë ishte përhapur.

Hekuri është një mineral shumë i rëndësishëm për trupin tonë dhe kur nuk hani sa duhet, mund të marrim anemi që shoqërohet me një mangësi hekuri. Është një sëmundje që zakonisht i bën njerëzit të humbasin oreksin e tyre, të ndihen të lodhur, të duken të zbehtë, të humbasin dëshirën për të punuar dhe të kenë vështirësi të mësojnë.

Jo vetëm që spinaqi nuk përmban hekur aq shumë sa mendojnë njerëzit, por gjithashtu ka një substancë të quajtur acid oksalik, që e mban trupin tuaj për të marrë hekur duke shkaktuar që ai të eliminohet përmes lëvizjeve tuaja të zorrëve. Një sasi e madhe e këtij acidi në gjakun tuaj mund të kontribuojë edhe në formimin e gurëve në veshka dhe në çrregullime të tjera, veçanërisht në mëlçinë tuaj. Pra, kushdo me probleme të veshkave ose artrit reumatoid duhet të shmangë konsumimin e sasive të mëdha të këtij acidi.

Përveç kësaj, disa nutricionistë thonë se spinaqi i gatuar duhet të konsumohet menjëherë, sepse nëse ju mbani atë në frigorifer, ajo mund të fillojë të prodhojë substanca toksike.

Tani që e dini të vërtetën rreth spinaqit, mund të ndiheni të tunduar ta largoni plotësisht nga dieta juaj, mirëpo ju duhet ta kuptoni se spinaqi poashtu mbanë shumë vitamin të shëndetshme.

Konsumoni atë në moderim, dhe mos e teproni – sidomos tek fëmijët e vegjël./Unik Portal/