Highlight Shëndeti

Ja ilaçet që shkaktojnë humbjen e kujtesës

ilaçet

Megjithëse barnat me recetë përdoren zakonisht për çdo lloj lehtësim dhimbjeje,studimet tregojnë se  në vit shkaktohen më  shumë se 100,000 vdekje  dhe mbi 1.5 milion hospitalizime për shkak të efekteve anësore serioze.

Llojet e medikamenteve që  shkaktojnë humbjen e kujtesës janë janë grupi i ilaçeve që përfshijnë antihistaminat, ilaqet kundër depresionit, antipsikotikët, antibiotikët, antispasmodikët dhe antihipertensivët ndikojnë në funksionin e duhur të acetilkolinës neurotransmetues, që është jetike për kujtesën dhe funksionin njohës. Për ta bërë më të keq, shumica e këtyre ilaçeve janë lehtë në dispozicion pa recetë dhe mund të shkaktojnë dëme serioze, sidomos kur nuk merren në doza të duhura.

 Medikamentet e gjumit

Ky është një grup tjetër i barnave që shkaktojnë humbjen e kujtesës afatshkurtër dhe afatgjatë. Hulumtimet  kanë konfirmuar se të gjitha pilulat e gjumit shkaktojnë nivele të ndryshme të kujtesës dhe performancës së dobësuar…

Më poshtë është një listë e barnave me recetë të njohura për të shkaktuar humbje të kujtesës në pacientë:

analgetik – heroinë, morfinë, kodeinë

pilula gjumi – Ambien, Lunesta, Sonata

steroid

antibiotikë (kinolone)

antihistamines

Për Parkinson-in – scopolamine, atropine, glycopyrrolate

Për epilepsi – fenitoin ose Dilantin

Benzodiazepinat – Valium, Xanax, Ativan, Dalmane

Quinidine

Naproxen

interferone

Insulinë

Metildopa

Barbiturates – Amytal, Nembutal, Seconal, fenobarbital

Kimioterapia

Antipsikotikë – Haldol, Mellaril

Ilaqet kundër depresionit triciklik

Litium./Unik Portal/