Highlight

Hulumtuesit: Ilaçet kundër depresionit kanë efekte anësore,të cilat askush nuk u a ka treguar deri më sot!

ilaçet

Kur bëhet fjalë për sëmundje, shumë prej nesh themi që vetëm ai që e ka provuar ia beson tjetrit.

Shumicën e njerëzve që i ka kapluar depresioni, kanë arritur në një pikë kur mendojnë me vetë nëse ilaçet antidepresant janë të  “vlefshme”.  Ky kryqëzim po bëhet në kohën kur ata që janë prekur nga depresioni janë në gjendje të provojnë çdo gjë, vetëm për tu kthyer në normalitet.

Në këtë artikull, ne do të përqendrohemi te efektet anësore (të përmendura rrallë) të barnave që njihen si antidepresant.

Depresioni është një nga ato sëmundje që mund ta bëjë  jashtëzakonisht të vështirë të “mendoni drejt”. Por edhe përmes kësaj mjegulle, personi do të arrijë përfundimisht një pikë kur do të kërkoj ndihmë.

Mjerisht, statistikat sugjerojnë se shumë njerëz me depresion heqin dorë nga trajtimi i çdo lloji. Disa sondazhe reflektojnë se 60 përqind e njerëzve me çrregullime të mëdha depresive (MDD) kurrë nuk kërkojnë trajtim.

Vetëm në Amerikë sipas  Shoqatës Psikologjike:

-13% e njerëzve mbi moshën 12 vjeç kanë marrë ilaçe kundër depresionit muajin e kaluar.

-19% e të rriturve më të moshuar (60 vjeç e lart) kanë marrë antidepresant.

-64 % është rritja e përqindjes së barnave me recetë të përshkruar midis viteve 1999 dhe 2014.

-200 % është rritur përqindja e grave që marrin antidepresant krahasuar me meshkujt.

Prandaj, bollëku i efekteve anësore po rritet çdo ditë.

Disa prej këtyre efekteve janë; diarre, vështirësi gastrointestinale, dhimbje koke, pagjumësi, dhimbje trupi dhe dhimbje të muskujve, dëshirë e pakësuar seksuale, marramendje, probleme të mëlçisë, probleme me zemrën, shtatzëni të dështuara dhe lindje të parakohshme.

Sipas, Shockingly, këto nuk janë të gjitha efektet e mundshme anësore të ilaçeve kundër depresionit.

Ka efekte anësore të cilat përmendën tepër rrallë.

Sipas psikiatrit dhe mjekut, Alan Koenigserg, disa ilaçe kundër depresionit mund të shkaktojnë djersitje në rritje, të cilat mund të çojnë në erë të rritur të trupit, në çdo rast, doza e përditshme dhe pastrimi më i plotë mund të ndihmoj. Autorët e studimit vlerësojnë se deri në 14% e më të lartë të pacientëve të cilët marrin një ilaç kundër depresionit djersitin më shumë se që duhet.

Një studim tjetër i botuar në revistën Innovations in Neuroscience Klinike, 80-90 për qind e pacientëve me çrregullime depresive përjetojnë simptoma të lodhjes duke marrë medikamente antidepresive. Për më tepër, këta pacientë kanë më shumë gjasa të përjetojnë simptoma të tjera fizike siç janë apatia, ulja e interesit, shqetësimet emocionale dhe ndjenjat e tronditjes.

Nervoziteti, ose shpërthimi emocional, është një efekt anësor i antidepresantëve.

Studiuesit vlerësojnë se rreth gjysma e të gjithë njerëzve që marrin ilaçe kundër depresionit përjetojnë një shpërthim emocional.

Nuk është çudi që shqetësimi dhe ankthi janë dy simptoma të zakonshme të depresionit. Diçka që është e habitshme, megjithatë, medikamente të caktuara antidepresive nxisin ankth aq shpesh që shpesh mjekët e përshkruajnë një qetësues për të ndihmuar në menaxhimin e tyre. Këto barna, të njohura si benzodiazepina, përfshijnë medikamentet tashmë shumë të njohura si  Xanax dhe Valium.