Highlight Shëndeti

Fluori është kudo, ja rreziqet e tij për shëndetin tonë!

fluori

A është fluori i rrezikshëm?

Rreziqet nga ky element kimik janë të mëdha. Fluori mund të dëmtojë shëndetin dhe pjellorinë, të shkatërrojë kockat dhe dhëmbët dhe të shkaktojë pubertetin e hershëm te fëmijët.

Kur flasim për fluorin, ne priremi ta lidhim atë me shëndetin e dhëmbëve?

Ajo mund të gjendet në pastë dhëmbësh, në gojë, dhe në produkte të tjera higjienike dentare.

Në të vërtetë fluori ndihmon shumë ne në parandalimin e dëmtimit të dhëmbëve, për shkak të veprimit anti-enzimatik dhe antimikrobik, eliminimin e baktereve dhe reduktimin e mundësive për shumëzim të baktereve.

Për shkak të kësaj, nuk gjendet vetëm në produktet e higjienës orale, por është shtuar gjithashtu në ujë të pijshëm.

Kjo praktikë është bërë e diskutueshme dhe disa vende e kanë ndaluar atë pasi nuk mendojnë se është e sigurt për shëndetin tonë.

Megjithëse është efektive në luftimin e dëmtimit të dhëmbëve, shumë hulumtues vënë në dyshim domosdoshmërinë e shtimit të tij në ujin e pijshëm, pasi kjo konsiderohet vetë-ilaç dhe mund të ketë pasoja negative në shëndetin tonë.

Sipas Departamentit Amerikan të “Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore”, sasia optimale e fluorit në ujë duhet të jetë 7 mg/L.

Kjo është sasia e rekomanduar dhe e shëndetshme që duhet të përmbajë uji, në rastet e tjera ai përbën rrezikshmëri për shëndetin e njeriut.

Rreziku kryesor që paraqet sasia e lartë e fluorit në ujë është prishja e smaltit të dhëmbëve.

Në rastet e këtij problemi, shfaqen vija të bardha të theksuara në dhëmbë dhe mund të çojnë deri në zhvendosjen e dhëmbëve.

Rrezikshmëria më e madhe e sasisë së fluorit është tek fëmijët rreth moshës 9 vjeç, sepse pjekuria e dhëmbëve nuk është e plotë.

Sasitë e mëdha të fluorit në ujë mund të shkaktojnë probleme me kockat.