Familja Highlight

Fazat e rritjes së fëmijëve sipas urtësisë tibetiane

fëmijëve

Fazat e rritjes së fëmijëve mund të jenë vërtetë delikate.

Siç mund ta dini, njerëzit e Tibetit janë të durueshëm, të mençur dhe kanë mënyrën unike të të jetuarit nga pjesa tjetër e Botës.

Pra, ka një “mënyrë tibetiane” të veçantë kur është fjala për rritjen e fëmijëve.

Kjo i ndihmon ata që të rritin një person të pavarur, i cili do të marrë vendime të kujdesshme dhe do të respektojë prindërit e vet.

Unik Portal  ju sjellë fazat e përkohshme të rritjes së fëmijëve, sipas diturisë tibetiane.

Sipas sistemit të edukimit tibetian, gjatë kësaj periudhe prindërit duhet të flasin me fëmijën se janë “mbret ose mbretëreshë”.

Ata nuk duhet të ndalojnë asgjë ose ta dënojnë fëmijën.

Në këtë moshë fëmijët janë kurioz, aktivë dhe janë gati për të eksploruar botën. Por ata nuk kanë pasur ndonjë përvojë për të mësuar. Dhe, ata nuk mund të vijnë në përfundime logjike ende.

Pra, nëse ata bëjnë diçka të gabuar ose të rrezikshme, duhet të shikoni dhe të veproni për zhvendosur  vëmendjen tek diçka tjetër.

A jeni  mbisundues ndaj fëmijës suaj dhe i ndaloni atyre të bëjnë shumë gjëra? Atëherë ekziston rreziku që ju të shtypni mprehtësinë e tyre mendore. Po ashtu rrezikoni që t’u mësoni atyre të ndjekin hapa pa i menduari

Gjatë kësaj periudhe, prindërit duhet të flasin me fëmijët e tyre.

Por, duke qenë të ndërgjegjshëm që të mos jesh mizor.

Në këtë kohë në jetën e tyre, zhvillohen mendime inteligjente dhe logjike dhe po formohet baza e personalitetit të tyre të ardhshëm.

Tani është e rëndësishme të përcaktoni qëllime të ndryshme për fëmijën tuaj. Të kontrolloni se si i arrijnë ato dhe të mësojë fëmijën tuaj të jetë gati për pasojat që shkaktohen nga mos arritja e synimeve të tyre.

Pra, një fëmijë duhet të fillojë të mësojë të jetë përgjegjës për veprimet e tyre.

Mos kini frikë të jepni fëmijës tuaj shumë detyra gjatë kësaj periudhe, ata mund ta përballojnë atë dhe janë të gatshëm të mësojnë.

Nëse nuk kaloni nga “mbreti” në “skllav” gjatë kësaj periudhe, ata do të rriten fëmijërorë dhe nuk mund të jenë përgjegjës për veprimet e tyre.

Nga mosha 10 deri në 15 vjeç, është e rëndësishme të flisni me fëmijën sikur të jeni të barabartë.

Ju e dini që keni më shumë përvojë dhe dije për jetën. Por,  fëmija duhet të jetë në gjendje t’ju tregojë se çfarë mendon dhe të ndaj mendimet e tij.

 

Ndihmoni ata, kërkoni atyre këshilla dhe inkurajoni pavarësinë e tyre. Është e rëndësishme të japësh këshilla, jo urdhra apo ndalime. Kjo është koha kur formohet pavarësia e të menduarit.

Nëse ju ndaloni shumë gjëra, ju do të përkeqësoni marrëdhënien tuaj. Kështu fëmija juaj mund të vendoset në një situatë të rrezikshme.

Dhe nëse jeni tepër mbrojtës, ata do të rriten të pasigurt dhe varen nga mendimi i dikujt tjetër.

Deri në këtë kohë, personaliteti i fëmijës është formuar plotësisht.

Tani është e rëndësishme të jesh i respektueshëm. Ju mund të jepni këshilla, por është tepër vonë për të mësuar.

Dhe do të shihni rezultatet e veprimeve tuaja: fëmija është i pavarur, i vetë-mjaftueshëm dhe ata respektojnë prindërit e tyre dhe të gjithë të tjerët.