Highlight Shëndeti

Fakte mbi trupin e njeriut që me gjasë nuk i keni ditur më parë!

Trupi i njeriut është më kompleks se sa që e mendojmë. Ai vërtetë mbetet një mister. Në shkollë kemi mësuar se trupi i njeriut është i përbërë nga shumë qeliza që janë jetësore për jetën dhe mbijetesën. Ne gjithashtu kemi lexuar nëpër shumë libra se fiziologjia dhe anatomia e trupit njerëzor kanë evoluar.

Pavarësisht se kanë kaluar shumë shekujt dhe janë bërë shumë  zbulime rreth anatomisë njerëzore, shkencëtarët, akademikët dhe ekspertët vazhdojnë të na tregojnë gjëra mbi trupin tonë që vërtetë na habisin.

Më poshtë Unik ju sjell 8 fakte mbi trupin e njeriut, që nuk i keni ditur më parë.

11 në 500 njerëz ka një bri më shumë se të tjerët

Rreth 1 në 500 njerëz kanë një bri shtesë, të njohur edhe si brinji i qafës së mitrës ose brinjët e qafës. Kjo ndodhet pak mbi brinjën e parë dhe zakonisht është një anomali që ka qenë në trupin e një personi që nga lindja. Disa njerëz as nuk paraqesin ndonjë simptomë të anomalisë deri  zbulohet gjatë një kontrolli rutinë. Në disa raste, megjithatë, brinjët mund të shkaktojnë presion mbi trupin – i njohur si sindroma e daljes në kraharor. Një person me këtë gjendje nganjëherë mund të ndiejë dhimbje në qafë, mpirje dhe ënjtje të krahëve; pamundësia për të lëvizur krahët dhe duart dhe mpiksja e gjakut.  Fizioterapia dhe një masazh mund të lehtësojnë simptomat e shkaktuara nga ky problem.

2.Atakët në zemër  janë të prira të ndodhin të hënave

Kjo mund të tingëllojë vërtetë e çuditshme,por shanset për të pasur një sulm në zemër të hënave  janë 20 % më të larta tek meshkujt, se sa te femrat. Ekspertët suedezë kanë ardhur në përfundim pas një studimi shtatëvjeçar të kryer në 156,000 spitale të pacientëve të pranuar për sulme në zemër.

3.Trupi ka benefite edhe nga zorra qorre

Më shumë se 300,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara kanë pësuar një apendektomi ose i janë nënshtruar një  procedurë kirurgjikale për të hequr zorrën qorre. Kjo është një procedurë e zakonshme në shumë spitale sepse ekspertët më parë thoshin se trupi nuk ka përfitime nga ky organ.

Sipas evolucionistit Charles Darwin, zorra qorre ka qenë fitimprurëse për organizimin e njërit miliona vjet më parë, por sa më shumë që njeriu ka evoluar  funksioni i saj  është  zvogëluar. Por studimet e fundit thonë se zorra qorre  mund të ketë ende një funksion të rëndësishëm  për trupin e njeriut. Është vendi ku bakteret e mira  zhyten në mënyrë që të mund të jetojnë në mënyrë të sigurt dhe më gjatë dhe  mbron trupin kundër diarresë dhe sëmundjeve të tjera.

4.Syri është kamera më e fuqishme që ka eksiston

Kamerat digjitale më të përparuara kanë 50 megapiksel. Modeli i fundit i iPhone mburret me vetëm 12 megapiksel. Por syri i njeriut me sa duket ka 140 megapiksel. Është kamera më e fuqishme që ndonjëherë ekziston.

5.Mushkëritë nuk janë në madhësinë e njëjtë në të dy anët

Elastike, shpirtërore dhe e butë, mushkëritë janë të strukturuara si një pemë brenda gjoksit. Ato kanë një trung dhe degë në të dyja anët, por ana e saj e djathtë dhe e majtë nuk janë në madhësi të barabartë.

Mushkëria e djathtë është më e shkurtër dhe më e gjerë sesa mushkëria e majtë, sepse është e ndrydhur nga mëlçia që ndodhet më poshtë.

6.AND-ja e njeriut ngjanë me shumë krijesa në planet

Ju do të habiteni kur ta dini se trupi i njeriut është “kushërirë” me shumë krijesat në këtë planet. Të paktën 98 për qind e ADN-së njerëzore i ngjan shumë krijesave të tjera që nuk ngjajnë aspak me njerëzit.

7.Thonjtë e duarve rriten më shpejtë se të këmbeve

A e keni vënë re se thonjtë e duarve ju rriten më shpejtë se thonjtë e këmbeve. Arsyeja pse thonjtë e duarve rriten më shpejt është se ata janë më të ekspozuar ndaj dritës së diellit. Thonjtë e duarve  marrin lëndë ushqyese më shumë, siç është vitamina D, në krahasim me thonjtë e këmbeve që zakonisht janë të mbuluar me çorape dhe këpucë.

8.Njerëzit me IQ të lartë ëndërrojnë ndryshe nga njerëzit e tjerë

Njerëzit me IQ të lartë ëndërrojnë ndryshe nga njerëzit mesatar. Shkencëtarët nga Universiteti i Rochester-it kanë zbuluar se njerëzit inteligjentë kanë një perceptim më të mirë vizual. Kështu, ata përfundojnë me ëndrra më specifike ose të gjalla. Ata gjithashtu përdorin valët e tyre të trurit në mënyrë më efikase në mënyrë që ëndrrat e tyre të jenë të jashtëzakonshme.