Highlight Të tjera

E vërteta për sytë e gjelbër; sytë më enigmatik në botë

sytë e gjelbër

Sytë e gjelbër mund të jenë më enigmatik se çdo ngjyrë tjetër e syve. Dhe nuk duhet të gërmoni shumë thellë për të kuptuar se ne të gjithë jemi shumë të obsesionuar me këtë ngjyrë. Sytë e gjelbërt janë bërë një shtyllë në literaturë, muzikë, piktura dhe fotografi. Bota u hodh në një farë mënyre nga një foto e paraqitur në kopertinën e çështjes së National Geographic të qershorit 1985.

Ajo paraqiste një refugjat 12-vjeçar me sy të gjelbër me emrin Sharbat Gula. “Imazhi i vajzës me sy të gjelbërt u bë një simbol ndërkombëtar i refugjatëve dhe i trazirave politike dhe sociale në rajon,”

Po, sytë e gjelbër janë me të vërtetë magjepsës.

Ndoshta për shkak të misticizmit të tyre, megjithatë, legjendat dhe keqkuptimet e plota mbi këtë ngjyrë syri janë me bollëk.

Në një studim gjithëpërfshirës online të kryer nga AllAboutVision.com, njerëzit zbuluan se cila ishte ngjyra më tërheqëse e syve. Nëse keni sy të gjelbër atëherë ju jeni në krye të listës. Mbi 20 për qind e atyre që morën pjesë në studim votuan për sy të gjelbërt, pasuar nga 16.9 për qind për sytë blu, 16 për qind për hazel dhe 15.2 për qind për blu të errët. Gjelbër madje mundi ngjyrat gri dhe ametiste të syve.

 

Këtë ngjyrë tërheqëse të syve e kanë edhe disa të famshëm si: Adele, Emma Stone, Gigi Hadid, Rooney Mara, Kate Middleton, Maisie Ëilliams dhe Scarlett Johansson.

Ndërsa mund të duket sikur ka shumë të famshëm që kanë sy të gjelbërt, ngjyra e gjelbërt vlerësohet të jetë një nga ngjyrat më të rralla të syve në botë. Sipas Atlasit Botëror, ata me sy kafe përbëjnë diku nga 55 deri në 79 përqind të popullsisë së botës, ndërsa ata me sy të gjelbërt përbëjnë vetëm dy përqind të popullsisë botërore. Dy përqind!