Highlight Shëndeti

E vërteta e pirjes së verës së kuqe

vera e kuqe

Me siguri keni dëgjuar deri tani për dobitë e verës së kuqe. Pra një gotë e verës në mbrëmje mund të bëjë më shumë sesa thjesht t’ju ndihmojë të relaksoheni, sipas një studimi të ri.

Ju tashmë mund ta dini që vera mund t’ju bëjë më të mençur dhe se rrushi mund t’ju ndihmojnë të humbni peshën, por gjetjet e reja të Institutit të Kërkimeve Ushqimore në Madrid kanë treguar se konsumi i rregullt i verës mund të ndihmojë në ngadalësimin e vdekjes së neuroneve të trurit.

Studimi analizoi metabolitë e zorrëve të prodhuara kur njerëzit pinë verë të kuqe. Këto metaboli janë shtuar në qelizat e trurit të njeriut në kushte që imitonin vdekjen e qelizave të trurit të shkaktuara nga stresi, gjë që zakonisht çon në sëmundje neurodegjenerative, si Parkinson, Alzheimer dhe Huntington. Studiuesit zbuluan se ata që konsumonin një sasi të ulët të moderuar (rreth 250 mililitra) të verës së kuqe çdo ditë penguan që neuronet të vdisnin nën kushte stresuese.

Hulumtuesit ishin të shpejtë për të vënë në dukje se një dietë e shëndetshme është po aq e rëndësishme për shëndetin e trurit, por që konsumi i moderuar i verës mund të ndihmojë për të parandaluar më tej sëmundjet neurodegjenerative.

Lajm i mirë për adhuruesit e verës së kuqe!