Highlight Shëndeti

Çfarë tregon ngjyra e urinës për shëndetin tuaj?

shëndetin

Rrallë dikush jep ndonjë mendim për ngjyrën dhe qëndrueshmërinë e urinës së tyre, por ju duhet ta dini se aroma, qëndrueshmëria dhe ngjyra e këtij lëngu mund të thonë shumë për shëndetin tuaj.

Ngjyra e zakonshme e lëngut është e verdhë për shkak të pranisë së urobilit, një produkt i mbeturinave që shfaqet për shkak të shkatërrimit të qelizave të kuqe të gjakut të vjetër.

Unik Portal ju tregon se çfarë do të thotë ngjyra e ndryshme e urinës suaj:

E tejdukshme

Urina pa ngjyrë është një shenjë e mbi hidratimit, e cila mund të ulë elektrolite në trupin tuaj dhe të shkaktojë mosbalancim kimik.

E verdhë e lehtë

Kjo është ngjyra normale e urinës dhe tregon se jeni mirë hidratuar.

E vrenjtur

Urina e mjegulluar mund të jetë një shenjë e një infeksioni të fshikëzës. Ngjyra e re vjen nga mukoza, indet dhe proteinat shtesë që janë thyer dhe bashkohen në trup.

Mesatare e verdhë

Kjo është një shenjë e dehidrimit, kështu që ju duhet të rritni marrjen tuaj të ujit menjëherë.

E verdhë e errët

Një ngjyrë e verdhë e errët do të thotë dehidrim serioz. Filloni të pini diçka menjëherë (mundësisht me ujë ose çaj)! Ngjyra e errët e urinës së verdhë mund të jetë gjithashtu një efekt anësor i marrjes së tepërt të vitaminës B.

Portokall

Virusi me ngjyrë portokalli do të thotë se ka bilirubin shumë në trupin tuaj, i cili është një nënprodukt i ndarjes së qelizave të kuqe të gjakut. Ngjyra e urinës portokalli gjithashtu mund të shfaqet si rezultat i një gur gëlqeror që pengon kanalin biliar. Ajo gjithashtu mund të tregojë sëmundjen e mëlçisë, ose shfaqet si rezultat i marrjes së disa ilaçeve të infeksioneve të traktit urinar.

Rozë

Edhe pse urina juaj mund të kthehet rozë si rezultat i konsumit të panxharit, kjo mund të nënkuptojë gjithashtu se ka pak gjak në urinën tuaj, e cila nuk është një shenjë e mirë. Nëse urina juaj papritur është kthyer në ngjyrë rozë, ne ju sugjerojmë të vizitoni urologun tuaj në mënyrë që të siguroheni se nuk ka asgjë të gabuar.

Rozë e errët

Ky është një tregues i më shumë se një rënie gjaku në urinën tuaj dhe mund të shkaktohet nga infeksioni i fshikëzës ose nga kanceri. Një shkak tjetër mund të jenë veshkat ose gurët e fshikëzës. Cilado qoftë shkaku, duhet të zgjidhet më shpejt se sa më vonë.

Ngjyrë  kafe

Disa ilaçe të tilla si kloroquin anti-malarial ose metronidazol antibiotik mund ta kthejnë ngjyrën e urinës në kafe. Megjithatë, kjo ngjyrë shpesh tregon çrregullime të mëlçisë dhe veshkave, si dhe stërvitje shumë. Kur punoni, muskujt tuaj përdorin myoglobinën për energji, kështu që nëse jeni duke ushtruar shpesh, mund të keni urinë ngjyrë kafe. Nëse vini re se ngjyra juaj e urinës bëni një kontroll  për të parë nëse duhet shtuar kujdesin për veshkat.