Highlight Natyrë & Turizëm

Caño Cristales lumi i njohur si ylberi shumëngjyrësh

Caño Cristales

Nëse ju jeni të mërzitur me të njëjtat pamje të lumenjëve të vjetër, drejtohuni në Kolumbi!
Udhëtoni në lindje të Andeve dhe do të gjeni një vend mahnitës. Kjo është shtëpia e Caño Cristales, një lumë që shpesh quhet “lumi i lëngshëm”. Ndeshja e rënies së ngjyrave është shkaktuar nga Macarenia Clavigera, bimë ujore unike që shkëlqen përmes sipërfaqes me ngjyra të ndryshme.

Mcarenia Clavigera ndryshon ngjyrat në varësi të thellësisë dhe sasisë së dritës që po marrin. Nëse vizitoni në mes të shtatorit dhe nëntorit, do të hasni në ngjyrat e kuqe, të kaltër, të verdhë, portokalli dhe më shumë. Bimët mbulojnë pjesën më të madhe të shtratit të lumit, prandaj ka ngjyra në çdo anë.
Ky lum është vendi i vetëm në botë ku kjo bimë mund të rritet. Bimët janë delikate dhe kërkojnë kushte jashtëzakonisht të veçanta për të mbijetuar. Ato janë aq të brishta, sa mund të lëndohen edhe nga prekjet e lehta.

Ky është Caño Cristales, lumi i njohur si ylberi shumëngjyrësh.