Dashuria Highlight

Bashkëshortët që konsiderojnë njëri-tjetrin shokë të ngushtë, janë më të lumtur

bashkëshortët

Me martesën vijnë edhe shumë pyetje, shqetësime dhe dyshime. Të jesh në dashuri është një gjë. Por nëse e konsideroni bashkëshortin tuaj si shokun tënd më të mirë, atëherë relaksohuni pak.

A e konsideroni bashkëshortin tuaj një shok të ngushtë?

Një studim i vitit 2014 nga Byroja Kombëtare e Kërkimeve Ekonomike zbuloi këtë. Njerëzit e martuar kanë tendencë të jenë më të lumtur. Por nivelet e lumturisë së bashkëshortëve që e shohin njëri-tjetrin si miq të ngushtë janë dukshëm më të larta.

Duke pasur shpirtin tuaj binjak si shok të ngushtë tuajin, mund të thotë se ju jeni dy herë më të kënaqur me jetën e përgjithshme se sa njerëzit e martuar që nuk shohin partnerin në këtë mënyrë.

“… ata që janë shokë më të mirë me partnerët e tyre kanë përfitimet më të mëdha të mirëqenies nga martesa dhe bashkëjetesa, madje edhe kur kontrollojnë për nivelet e mirëqenies para-martesore”, thonë studiuesit.

“Përfitimet e mirëqenies së martesës mesatarisht janë rreth dy herë më të mëdha për ata bashkëshorti i të cilës është edhe miku i tyre më i mirë.”

Natyrisht, kjo nuk është absolutisht e domosdoshme për të pasur një martesë të lumtur.

“Përfitimet e martesës janë të forta edhe për ata që janë të mbushur me miq të jashtëm”, tha profesori i ekonomisë dhe eksperti i lumturisë John Helliwell për New York Times.

“Është më e madhe për ata që e konsiderojnë bashkëshortin e tyre mikun më të afërt. Është një shpërblim”. Të kesh miqtë më të mirë është e mrekullueshme, por të kesh mikun më të mirë partnerin tënd?

Tani kjo është lumturi e vërtetë.