Highlight Shëndeti

A duhet të pimë ujë derisa hamë?

A duhet të pimë ujë derisa hamë

Kur dëgjojmë këshilla mbi rregullat e të ushqyerit shpesh dëgjojmë duke thënë se është e ndaluar të pini ujë derisa hani.

Disa ekspertë shpjegojnë se uji hollon acidin tonë stomak. Të tjerë mendojnë se të bësh kështu bën që yndyra të ketë koncentrim më të madh në trupin tonë.

Çfarë ndodhë me ushqimin dhe ujin në stomak?

Procesi i tretjes fillon pikërisht kur ne mendojmë për vaktin tonë të ardhshëm.

Kur ne përtypim ushqim, ne përziejmë atë me pështymë që përmban enzimat e nevojshme për tretje.

Pastaj, ushqimi i zbutur futet në stomakun tonë ku  përzihet me acidin e stomakut. Mesatarisht, stomaku ka nevojë për 4 orë për të tretur ushqimin para se ta shndërrojë atë në lëng.

Pastaj shkon më tej në zorrë ku i jep të gjitha ushqyesve në trup.

Uji nuk qëndron në stomak për një kohë të gjatë. Pra, nëse pini duke ngrënë, uji nuk formon liqene në stomakun tuaj. Ai kalon shumë shpejt përmes ushqimit të përtypur, hidraton atë dhe largohet shpejt nga stomaku.

 

Lëngjet nuk ulin aciditetin

Trupi ynë është një sistem i komplikuar, por shumë i përshtatur. Nëse stomaku “ndjen” se nuk mund të tretet diçka, prodhon më shumë enzima dhe rrit aciditetin e lëngut brenda. Edhe nëse pini një tepër shumë ujë, ajo nuk do të ndikojë në nivelin e aciditetit. Për shembull, mesatarisht, një portokall përbëhet nga 86% ujë.

Studimet kanë treguar se disa ushqime mund të ulin nivelet e aciditetit në stomakun tonë, por ajo shkon prapa në normale shumë shpejt.

Lëngjet nuk ndikojnë në shpejtësinë e tretjes

Nuk ka studime që vërtetojnë se lëngu shtyn ushqimin e ngurtë në zorrë përpara se të tretet plotësisht. Shkencëtarët pohojnë se lëngu e lë trupin më shpejt se ushqimi i ngurtë, por kjo nuk ndikon në shpejtësinë e tretjes.

 Pra, a mund të pimë duke ngrënë?

Nëse pini duke ngrënë, nuk do të bëni asnjë dëm. Përkundrazi, uji ndihmon për të zbutur ushqimin e ngurtë. Por mos pini para se të gëlltisni ushqimin – duhet të ketë mjaft pështymë në ushqim që përmban enzimat e nevojshme. Ka disa avantazhe për të pirë duke ngrënë. Hulumtimet tregojnë se kur një person bën pushime të shkurtra për të pirë ujë, ngadalëson procesin e ngrënies. Si rezultat, njerëzit hanë më pak, gjë që është e mirë.  Hulumtimet tregojnë se nuk ka dallim në nivelet e aciditetit pas çajit apo ujit.