Highlight Shëndeti

8 shenja që tregojnë se mund të keni mungesë proteinash

proteina

Është e ditur se proteinat luajnë një rol jetësor në funksionimin e trupave tanë.

Dhe nëse keni mungesë proteinash, trupi juaj do të vuajë. Një studim thotë se rreth 1 miliard njerëz në mbarë botën janë të mangët në proteina.

Sidomos në Afrikën Qendrore dhe Azinë Jugore: deri në 30% e fëmijëve marrin proteina shumë pak.

Por, si mund ta dini nëse keni mungesë proteinash? Në Unik Portal sot sjellim shenjat dhe simptomat që lidhen me mungesën e proteinave në mënyrë që ju të dini më shumë për mungesën e proteinave.

1.Nëse gjithmonë ndiheni të uritur dhe keni dëshirë për ushqim shtesë kjo mund të jetë për shkak të një niveli të ulët të proteinave.

2.Dobësimi i muskujve, dhimbja dhe humbja e masës së tyre është një shenjë e mungesës së proteinave.

Një studim thotë se kjo zakonisht ndodhë tek njerëzit e moshuar. Proteina është thelbësore për rritjen dhe mirëmbajtjen e muskujve.

3.Një mungesë e proteinave mund të rezultojë në zbutjen e thonjve dhe paraqitjen e njollave kafe në to.

4.Një mangësi e proteinave mund të ndikojë gjithashtu në lëkurë, pasi proteina mundëson rigjenerimin e qelizave, prodhon qeliza të reja dhe zëvendëson ato të vdekurat.

5.Flokët tona përbëhen nga 90% proteina të njohura si keratina. Nëse nuk merrni ushqyes të mjaftueshëm, flokët tuaj mund të jenë të hollë dhe të zbehet me ngjyrë. Kjo ndodhë sepse trupi ndalon përdorimin e proteinave për gjëra jo thelbësore si rritja e flokëve në një përpjekje për ta ruajtur atë.

6.Mëlçia yndyrore është një nga simptomat më të zakonshme të një mungese proteine ​​dhe nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojë sëmundje të mëlçisë yndyrore, duke shkaktuar inflamacion dhe keq-funksionim të saj.

7.Ashtu si muskujt, një nivel i ulët e proteinave mund të ndikojë edhe në kockat. Duke mos pasur mjaft proteina çon në dobësimin e eshtrave, duke rritur kështu rrezikun e thyerjeve të kockave.

8.Nëse keni probleme me gjumin ose vuani nga privimi i gjumit, ka gjasa të lidhet me një mungesë proteinash. Proteinat nga ushqimi që hamë, veprojnë si blloqe ndërtimi për triptofan, një aminoacid që shkakton përgjumje.