Highlight Të tjera

8 shenja që tregojnë se ju ka kapluar stresi…

Në Amerikë ka një Institut mbi stresin, dhe kjo dëshmon që në këtë vend stresi ka kapluar njerëzit.Përkufizimet e stresit ndryshojnë, dhe kështu bëjnë edhe llojet e ndryshme të stresit.

Ndryshimet pozitive në jetën tonë ose mësimi i aftësive të reja, mund të jenë të mira për ne. Të tjerë, si brengosja për një punë ose për një sëmundje, mund të jenë të dëmshme.

Ne jetojmë në kohë stresuese dhe ne kemi pak kontroll mbi situatat që përjetojmë. Si mund ta vendosim stresin tonë në perspektivë dhe të gjejmë teknikat e lehtësimit të stresit?

Rreth 2.000 vjet më parë, filozofi grek Epictetus e përmblodhi atë në këtë mënyrë: “Nuk është ajo që ju ndodhë, por si reagoni ndaj asaj që ka rëndësi.”

Një nga mënyrat më të mira për t’u marrë me stresin është të ndryshojmë mënyrën se si i shikojmë gjërat. Një tjetër është të njohësh shenjat e saj dhe ta mbash në gotë para se të marrë jetën tonë.

Portali Unik ju sjell 6 shenja që tregojnë se stresi ju ka kapluar

  1. Sëmureni shpesh

Shoqata Psikologjike Amerikane thotë se tre nga katër vetë përjetojnë probleme fizike të shkaktuara nga stresi. Kur jemi të stresuar, trupat tanë punojnë jashtë orarit për të çliruar kortizol, një hormon që është i dobishëm kur ne ndihemi sikur një tiger. Shumë kortizol dobëson sistemet tona imune dhe na bën më shumë gjasa të sëmuremi. Një ndryshim në mënyrën se si e sheh stresin, së bashku me zakonet si meditimi dhe stërvitja, zakonisht ndihmojnë.

  1. Keni vështirësi për të rënë në gjumë

Kur ne jemi të stresuar gjatë ditës, ne e kemi të vështirë të flemë gjumë. Kur ne nuk mund të flemë natën, ne bëhemi edhe më shumë të përpunuar. Sigurisht, kjo çon në stres më shumë të nesërmen dhe cikli vazhdon. Ndihmon për të zhvilluar një ritual relaksues të gjumit dhe për të shmangur kafeinë ose substanca të tjera që mund t’ju mbajnë zgjuar.

  1. Dhimbje koke

Nëse ke presion ose pulson dhimbje koke mund të kesh probleme me tensionin.  Megjithëse janë të pakëndshme, ato zakonisht janë të ndryshme nga simptomat e rënda të shkaktuara nga migrena. Mundohuni të gjeni mënyra për të relaksuar qafën tuaj dhe muskujt e kokës për të lehtësuar dhimbjen.

  1. Nuk mund të mendoni qartësisht

Hulumtimet tregojnë se qendra e kujtesës së trurit, hippocampus, zvogëlohet kur ajo është e mbingarkuar nga kortizoli, dhe kjo mund të lidhet edhe me çmenduri më vonë në jetë. Përkujdesja dhe stërvitjet e frymëmarrjes së thellë janë teknika lehtësuese të stresit.

 

  1. Ndryshim i shpejtë i disponimit

Ankthi mund të të bëjë të ndihesh i tronditur, i mërzitur ose i dëshpëruar. Nëse e gjeni veten duke dyshuar në aftësitë tuaja ose duke shmangur njerëzit e tjerë, stresi ndoshta ndërhyn me shëndetin tuaj emocional. Mundohuni të identifikoni dhe eliminoni stresin sa më shumë që të jetë e mundur dhe të shihni një mjek për të përjashtuar problemet fizike. Komunikoni me partnerin tuaj dhe të qëndroni në kontakt me miqtë.

      6.Ndiheni të bllokuar

Stresi mund ta bëjë të vështirë  kryerjen e detyrave. Ju mund të zvarriteni ose të ndjeheni të zhytur plotësisht në përgjegjësi, ose mund të kafshoni thonjtë tuaj. Kur të relaksoheni, sjelljet tuaja nervore duhet të kthehen në normale.

    Si përfundim:

Stresi shkakton shumë vështirësi për të jetuar jetën shëndetshëm dhe lumtur. Një zgjidhje e mirë është të filloni me një dietë të mirë, duke ushtruar rregullisht, dhe duke u angazhuar në teknikat e lehtësimit të stresit, si Yoga, meditim, ose duke dëgjuar muzikë lartësuese. Studimet kanë treguar se duke marrë seriozisht ndjenjat tona mund të jemi më të lumtur dhe më të relaksuar. Është gjithashtu e rëndësishme të bëni gjumë të mjaftueshëm, të shmangni antidepresantet dhe të rregulloni orarin e angazhimeve tuaja.